Министерство на енергетиката и КЕВР започват спешна проверка на трите ЕРП-та заради ... кризата с високите цени на тока на борсата?!

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1640
article picture alt description

Министерство на енергетиката и КЕВР започват спешна проверка на трите ЕРП-та - на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про. Това съобщиха на съвместна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов. Проверката е в резултат на загрижеността от синдикатите и бизнеса, изразени в рамките на НСТС. В резултат на обсъждането във формата на Националния съвет за тристранно сътрудничество от страна на КЕВР са предложени две спешни мерки.

 

Експертите, към които се обърнахме за коментар, до един отговаряха, че са озадачени от тази мярка. По думите им очевидно отговорните държавни институции симулират активност, като същевременно отклоняват вниманието към вечно набедените ЕРП-та. Става дума за "тупане на топката", като се правят проверки на най-проверяваните дружества в страната. Според експертите по-скоро ЕРП-тата би трябвало да се оплакват, защото ако преди са купували технологичния ток по 35 лева за МВтч, сега цената е в пъти по-висока. Те купуват на свободни/борсови цени тока за технологични нужди, но продават продукцията си на регулирания пазар - т.е. борсовият ток им се явява огромен разход, който при тези ценови нива не се покрива от цената, определена от КЕВР цза регулирания пазар, смятат хора от бранша.

 

 "Това, което обединява всички предложения и изказвания на НСТС беше загрижеността на синдикатите, бизнеса и регулатора за състоянието на цените на свободния енергиен пазар, който е организиран от БНЕБ. Като следствие от проведения тристранен съвет поканих днес министър Теменужка Петкова да обсъдим чрез анализ на състоянието и чрез набелязване на определени мерки, как би могло да се стабилизира състоянието на свободния еенргиен пазар специално в сегмента „Ден напред“. „Две от мерките са спешни и ще бъдат реализирани още от началото на следващата седмица“ , каза Иванов

 

„Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите, и от страна на бизнеса наистина предизвикаха доста широк отзвук“, заяви от своя страна министър Петкова, като обясни, че в рамките на днешната среща с регулатора е направен опит да се влезе в детайлите на поставените въпроси на тристранката. „За нас като правителство и за мен като министър е изключително важна конкурентоспособността на българския бизнес“, мотивира се министъра.

 

 Първата от мерките по думите й е свързана със законовите правомощия на министерството и касае техническото състояние на дружествата.

 

 „В тази връзка и в изпълнение на законовите ни правомощия от 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества (ЕРП), които проверки ще започнат от 15 януари и ще приключат до 25 януари включително. Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и на КЕВР ще проверят дейността на трите ЕРП-та, всяка от институтциите разбира се, в рамките на своите законови правомощия и компетентности. Това, което ще бъде обект на проверка на трите ЕРП-та от страна на министерство касае техническото състояние на обектите, като тук ще бъде извършен и отчет на електромерите. Ще бъде извършен отчет на електромерните табла, така че да може да проверим дали електроразпределителните предприятия изпълняват съгласно законовите и подзаконовите нормативни актове своите задължения да доставят на българските потребители, на българския бизнес услугата, която те заплащат. От страна на регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР по отоншение на изпълнението на лицензионните дейности, които всяко едно от трите ЕРП-та изпълнява в рамките на неговата лицензия“, каза Петкова.

 

На първо място проверката ще започне от 15 януари и тя ще започне с проверка на Електроразпределение Север, след което ще бъде извършена проверка на Електроразпределение Юг и ще приключи с проверка на ЧЕЗ Разпределение“, уточни министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Екипите на министерството и регулатора вече са формирани, уточни Иван Иванов.

 

Освен на място ще има и въпроси, на които дружествата впоследствие ще дават и писмени отговори. Експертите на КЕВР ще проверят съответствието на действията на ЕРП-та по отношение на издадената лицензия на качеството на електроенргията, така както са разписани в лицензиите.

 

Втората от мерките: Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че в понеделник в сградата на енергийния регулатор той ще има среща с ръководителите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". На срещата ще дойдат и ръководствата на Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и Българската независима енергийна борса. Поканена е и министър Петкова, съобщи Иванов.

 

Причината да се поканят трите ЕРП-та е, че през последните дни е отчетено, че купуват 30 % от електроенергията на пазар "ден напред" ( като технологични разходи). Проверката цели да покаже дали електроенергията, която се купува, съответства на нуждите на самите дружества. Припомняме, че трите  дружества оперират на регулирания пазар, а с последните промени в енергийния закон бе решено да купуват технологичните си разходи през борсата. В доклада на КЕВР от миналата година определените технологични разходи при разпределяне на електрическата енергия са между 8-9 %.

 

Ръководителите на дружествата ще обсъждат възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти, не само в този „Ден напред“, заради който скочиха синдикатите, че цените се манипулират и заради това бяха регистрирани шокови изменения с 350% в рамките за ден през тази есен.

Иван Иванов информира, че всички участници в срещата ще трябва да представят своите собствени анализи за ситуацията. Освен това те трябва да обявят мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара "Ден напред".

 

"Формата на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на БНЕБ е необходимо на нея да се предлагат достатъчно количества електроенергия в различни сегменти, в различни пакети. Едновременно с това, ако ние изискваме да участват и трите ЕРП-та, това се налага от обстоятелството, че на пазара "Ден напред" за покриване на технологичните загуби те закупуват големи количества, сообено в последните дни, количества, които надминават 30 % от продаваната на борсата електроенергия в пазара "Ден напред". Всички участници в това заседание в понеделник трябва да представят своите собствени анализи за ситуацията и да представят проект на мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара "Ден напред", каза Иван Иванов.

Председателят на КЕВР за пореден път определи като спекулации твърденията за скок на цените на тока за бита през тази година и се ангажира със справедливо решение, в частност увеличиение в рамките на инфлацията.

 

Докладът на КЕВР от миналата година с всички показатели: http://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2018/rep_ceni_electro_18.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща