Министерският съвет прие Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 г.

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
456
article picture alt description

Министерският съвет одобри Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 г. и прие Отчета за изпълнение на Работната програма за 2018 г. Общият бюджет на програмата за 2019 г. възлиза на 900 000 лв., като за изпълнението на Националния и на Международния план са предвидени съответно по 450 000 лв.

В Националния план на Работната програма са включени дейности, които ще бъдат осъществени с цел повишаване информираността на българското общество относно актуалните теми от дневния ред на Европейския съюз, резултатите от първото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и продължаване на дебатите по заложените приоритетни въпроси като европейската перспектива на Западните Балкани, Брекзит и др. Във връзка с годината на избори за Европейски парламент един от фокусите в дискусиите ще бъде визията на обществото за бъдещето на ЕС. Акцент ще бъде поставен и върху комуникационни инициативи, свързани с културното многообразие в ЕС: популяризиране на съвременното европейско изкуство и мястото, което българската култура заема на европейската сцена.

В Международния план дейностите са насочени към утвърждаване на положителния образ на България като държава - член на ЕС, и изпълнение на дългосрочните приоритети на страната ни в областта на външната политика. Ще продължат усилията за популяризиране на активната политика в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, повишаване видимостта на България като член на ЕС в държавите от Източното партньорство и задълбочаване на сътрудничеството с българските общности.

Сред акцентите в дейностите за 2019 г. ще бъде отбелязването на 140-годишнинината от приемането на Първата конституция на България, основаването на МВнР и установяването на дипломатически отношения между България и редица държави. Ще продължи популяризирането ролята на България за спасяването на българските евреи, включително в контекста на приемането на България за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, се казва в съобщението на правителствената информационна служба. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща