Македония ще участва в проекта "Белене", но не се вълнува от газовия ни хъб

Задълбочава се и сътрудничеството на Скопие с Българската независима енергийна борса

Енергетика / България
Георги Велев
945
article picture alt description

Българският вицепремиер Томислав Дончев обяви, че Сърбия и Северна Македония искат дял в бъдещата електроцентрала АЕЦ "Белене". Това съобщи македонската медия Сител. Изказването бе направено малко преди началото на първото заседание на българо-македонската междуправителствена комисия. То се проведе в Скопие и на него бяха обсъдени теми от областта на енергетиката, транспорта, земеделието и икономиката. Комисията се председателства от транспортния министър Росен Желязков и министъра на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши.

Българският вицепремиер Дончев е обяснил пред македонски медии, че няма вариант електроцентралата да бъде построена без участието на руската корпорация "Росатом". Очакванията на българските власти са цената на проекта да възлезе на 10 млрд. евро. Той може да бъде реализиран през следващите 10 години, припомня македонската медия. В Македония все още обсъждат дали да влязат с дял в изграждането на АЕЦ "Белене" или да се сключи дългосрочен договор за доставка.

В същото време стана ясно, че Северна Македония няма интерес да участва в проекта за газов хъб "Балкан". В Скопие по-скоро се вълнуват за бъдещето на проекта за изграждане на газопровод от Петрич към Струмица. Причината е, че Македония започва газификация на южната част от страната и съответно този газопровод ще бъде ключов за изпълнението на проекта.

На заседанието стана ясно, че български фирми имат интерес да реализират проекти за изграждане на ВЕИ централи в Северна Македония. Ще се задълбочи и сътрудничеството с Българската независима енергийна борса като целта е да бъде създаден сходен пазар на електроенергия и в Македония. Дългосрочната цел е да се оформи една Балканска борса за търговия с електроенергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща