Консултативният съвет за безопасната експлоатация на асансьорите е обсъждал въвеждането на електронен регистър

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
759
article picture alt description

Въвеждането на електронен регистър за асаньорите е била една от основните теми на работна среща в Държавната агенция по метрология и технически надзор, става ясно от прессъобщение на ведомството. Припомняме, че според проведено по-рано разследване на една от националните телевизии неотдавна стана ясно, че по такъв проект са били отпуснати вече средства, но регистър така и няма. 

 

В първа точка от дневния ред беше представено Предложение за концепция за реализиране на портал за управление на етажната собственост и електронен регистър на асансьорите в България от Фондация „Асансьорна безопасност“ (ФАБ). Концепцията разглежда проблемите в жилищните сгради, които са едни от основните проблеми, свързани с поддръжка, ремонт, преустройство, надзор, както и експлоатация от страна на ползвателите на асансьорни съоръжения, се казва в съобщението на ДАМТН. Цялата концепция на ФАБ е публикуванана интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Проектът за изменение и допълнение на Наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори (НАБЕТНА) е обсъден по време на заседание на Консултативният съвет за безопасната експлоатация на асансьори към председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Основната задача на Консултативния съвет е поддържането на ефективно взаимодействие между различните асансьорни браншови организации и различните отговорни институции, съобщават от агенцията.

При обсъждането на Проектът за изменение и допълнение на Наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори (НАБЕТНА), членовете на съвета взеха решение всеки един от тях да предостави на ДАМТН своето финално становище по последния работен вариант на подзаконовия нормативен акт. По този начин Консултативният съвет ще продължи последователната си работа по надграждането на общите политики и стратегии в областта на безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорните съоръжения, уточняват от пресслужбата на метрологичната агенция.

 

В днешното заседание участие взеха Силвана Любенова, директор на дирекция „Техническа хармонизация и политика за потребителите“ към Министерството на икономиката, Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, представители на Българска асансьорна асоциация, Национален браншови съюз за поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори, Асоциация на производителите на асансьори, Софийска асоциация на асансьорните техници, Българска асоциация на асансьорните техници, Фондация „Асансьорна безопасност“, контролни и технически организации, инженерингови компании, управители на етажна собственост и други.

Участници в съвета от страна на ДАМТН са Председателят на агенцията Петър Горновски, заместник-председателят Стоян Стоев, главният директор на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ Григор Къшов, началникът на регионален отдел „Южна Централна България“ към Главната дирекция Мария Вълкова и др.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща