КНСБ: Ниските цени на борсата създават проблеми за търговците и за производителите

Енергетика / България
3E news
1599
article picture alt description

АЕЦ и доставчиците да се договорят, за да не сме без ток в коронавирус. Това каза Пламен Димитров, президент на КНСБ, по Радио К2. По думите му в КНСБ бе пратено писмо от търговците на електроенергия и според него цената от 20 лв. на мегават час от борсата ясно показва, че няма да се саморегулира пазара на приемливи нива. Това за индустриалците, които дълго са се оплаквали от високи цени и за потребителите е добра новина, но за производителите и търговците това е убийствена новина. Това означава, че всички производители на електроенергия са в режим на предстоящ фалит и няма дружество, което да произведе електроенергия за 20 лв./мвтч, независимо дали е ТЕЦ 2 „Мини Марица Изток“, фотоволтаично или заводска централа.

Според Димитров освен търговците, които с основание търсят справедлива цена и предоговаряне на договорите основно с АЕЦ „Козлодуй“, вече и самите производители трябва да потърсят подобно предоговаряне, защото са заплашени от фалит. Пламен Димитров увери, че в момента се опитват да накарат министър Петкова, регулатора и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и на БЕХ, които да вземат решение, което да е полезно и спасяващо за енергийния сегмент, който е много важен – производството и търговията.

Според КНСЖ цените в момента са невъзможни. „Тук става дума за събиране на интересите. Ако до вчера производителите и търговците са били от 2-те страни на барикадата, от днешните цени вече те са от едната страна на барикадата“, смята той. Според него не могат да съществуват и двете страни, ако няма по-приемливо и високо ниво на цените. Пламен Димитров заяви, че от тук нататък трябва да има освен предоговаряне на договорите между основните производители на електроенергия, в случая АЕЦ „Козлодуй“ и всички търговци, които имат договори с тях и да бъде отложено второ тримесечие на 2020 г. към първо тримесечие на 2021 г.

Търговците искат от тук нататък да се произвежда и продава ток на близки до пазарните нива и доста по-високи от тези, които в момента се предлагат. Иначе нямат шанс нито ТЕЦ „Марица Изток 2“, нито ВЕИ, нито заводските централи да продължат да продават нови хоризонти за нови договори.

Димитров разказа, че вчера след бурно 4-часово заседание на НСТС са „спрели часовника“, защото с бизнеса са имали общи позиции, които са се разминавали с предложеното постановление за усвояването на този 1 милиард лева, които Бойко Борисов е обещал да бъдат за запазване на работните места на хората през бизнеса и предприятията.

Според лидерът на КНСБ не е било ясно как точно ще се разпределя този милиард и за кои дейности. Той каза, че е имало до последния момент списъци, които всички са се надпреварвали да допълват и това е създало опасност за провал на тази прекрасна безпрецедентна инициатива. „Никога до момента не помня държавата да е отделяла 1 млрд. лева за подкрепа на хората и на бизнеса. Вярно е, че и кризата, която идва срещу нас е безпрецедентна, но пак казвам, бяхме на ръба да стигнем до провал преди да е почнало.“, допълни президентът на КНСБ.

Според Димитров е трудно да се каже за колко време има пари и сподели, че сутринта е имал дълъг разговор с министър-председателя по темата. „Едва ли някой може да прецени точно, но със сигурност големите държави се готвят за 2-3 месеца спешни мерки, за да запазят големите компании.“, каза той и даде пример с Германия, която е заявила, че започне от структуроопределящите сектори, автомобилната индустрия и др. По думите му, промяната, която са видели с анонса за три пъти по-голяма сума от първоначално заявената, стигаща до милиард лева за хората и бизнеса, е показало, промяна че сега ще даде хоризонта, а не после, както са му внушавали разни съветници. Към настоящия момент е надделяла визията, че трябва сега да се заявят мерки, които да успокоят фирмите и хората и да им дадат до 3-месечен хоризонт, че има шанс да си запазят работните места и да не се закриват съответните производства.
 

Пламен Димитров припомни предложението за решение, което е предложено от КНСБ и бизнеса дава възможност на всички фирми да кандидатстват и да получат подкрепа от този 1 милиард, ако отговарят на 1 ключов икономически критерий – спад на продажбите на годишна база по-голям от 20% за март 2020 година спрямо март 2019 година. И всяка фирма, която докаже това, ще има право да влезе в подпомаганите фирми и ще може да опише за колко човека и каква помощ иска до 3 месеца.

След като МС приеме постановлението на извънредно заседание в понеделник, както е уверила министър Сачева, от следващия ден фирмите ще могат да кандидатстват в бюрата по труда, за да бъде максимално бърза селекцията. Критерият ще бъде само 1 и фирмите ще трябва да представят счетоводните си отчети за март 2019 година и март 2020 година.

Пламен Димитров вижда риск и отбеляза, че никой не казва, че всички ще бъдат спасени в условията на криза, която се очаква да бъде по-тежка от тази през 2009 г. Неговата надежда е, че повече предприятия ще могат да докажат този стремително лесен критерий и подчерта, че основния спор не е бил между синдикати и работодатели, а между тях и финансовия министър за това дали да има такъв индикатор и дали той да бъде в основата за достъпа до подпомагането. „Аз съм оптимист, че сегашният отворен вариант на постановлението без ограничение на достъп на фирмите, ако докажат този праг, ще бъде максимално полезен за това тези пари бързо с този огромен размер да стигнат до икономиката и да стигнат до джобовете на всички работещи в тези фирми.“, каза той и допълни, че е важно да се запази доходът на хората, което е важно за тяхното потребление и техните нужди за здравни продукти.

Разширило се и постановлението на правителството и , има и нов механизъм за организация на кризисната организация на работно време във фирмите и въвеждането на непълно работно време. Непълното работно време ще бъде подпомагано и ако има намален обем от работа и намалена нужда от работна ръка в рамките на 4 или 6 часа от работния ден, останалото време ще бъде подпомагано в рамките на този режим, но не повече от 60% от общото възнаграждение на работника. Според КНСБ ако на даден служител се намали работното време от 8-часов работен ден на 6-часов, съответно една четвърт от работното му време не работи, но 25% от дохода му ще бъдат компенсирани от мярката, която финансира държавата. Това са новите мерки от днес по предложение на работодателите и АИКБ, които са се възприели от всички и са допълващ механизъм, даващ допълнителна свобода на фирмите да запазят работниците си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща