КЗК забрани сделката Еврохолд - ЧЕЗ

Холдингът ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор

Икономика / България
3E news
2535
article picture alt description

Комисията за защита на конкуренцията забрани купуването на активите на ЧЕЗ в България от Еврохолд. Това става ясно от решение на КЗК, публикувано днес на интернет страницата антимонополния регулатор.

КЗК „забранява концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на „Еврохолд България“ на непряк едноличен контрол (чрез “Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани” Б.В.) върху „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ Разпределение България“, „ЧЕЗ Електро България“, „ЧЕЗ Трейд България“, „Фри Енерджи Проджект Орешец“, „Бара Груп“ и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД, гласи решението.

От КЗК аргументират решението с извършения цялостен анализ на сделката. Той е показал, че нотифицираната сделка ще породи съществени конгломератни ефекти и „ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари“.

Според антимонополната комисия на базата на анализа може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. 

Решението може да бъде обжалвано  пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.

Анализът на КЗК

Припомняме, че наскоро КЗК реши да започне задълбочено проучване на сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България поради опасения, че осъществяването й ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор.  „Еврохолд“ обяви, че приветства решението на комисията е готова да съдейства и подпомага комисията с още информация, както и да отговаря на всички нововъзникнали въпроси. От  „Еврохолд“ са предоставили на регулатора допълнителни документи, които съдържат доказателства за приложимите регулаторни изисквания и разпоредби на застрахователния и енергийния пазар, ограничителните режими на Платежоспособност II, рестриктивните разпоредби за публичните дружества, както и нормите, касаещи контрола на сделките между свързани лица, обявиха от холдинга.

До такова ограничаване може да се стигне, ако комбинацията от продукти на съответните пазари предоставя на слятото предприятие възможността и стимула чрез лостов ефект да продължи да експлоатира заеманата от него силна позиция на даден пазар, за да ограничи конкуренцията на друг пазар.

Подобни конгломератни сделки водят до обединяване на значителни финансови ресурси и по този начин влияят по-сериозно на тези пазари. Това са именно случаи, при които възникват опасения за конкурентната среда не само заради конгломератния характер на операцията, а предвид размера на концентриращите се предприятия. Загрижеността произтича от възможността на определена икономическа група да се разрасне до степен, особено по отношение на активите, така че да има безспорно предимство пред останалите участници в конкурентния процес.

Конгломератното сливане на големи икономически групи може да породи основателни опасения за конкурентната среда, доколкото се обединяват диверсифицирани предприятия - производствени, предоставящи услуги, финансови, като членовете на новата група ще се ползват от конкурентно предимство, разполагайки с възможност за получаване на ресурс при поблагоприятни условия. При тези хипотези е твърде вероятно нехоризонталното сливане да промени конкурентоспособността и стимулите за конкуриране, както на сливащите се предприятия, така и на техните конкуренти по начини, които са във вреда на потребителите. В тази връзка, Комисията оценява предвидимите бъдещи промени на съответния пазар, настъпили в резултат на концентрацията, като взема под внимание тенденциите в неговото развитие, включително и регулаторни промени, определящи характера на пазара.

„Анализът на комисията установи, че в резултат на сделката се обединяват дейностите и ресурсите на две големи икономически групи, активни на застрахователния пазар (Придобиващата Група) и на електроенергийния сектор (Придобиваната Група), което би се отразило съществено на техните пазарни позиции. Предвид либерализирането на електроенергийния пазар, свободният пазар на търговия с електрическа енергия на едро между участниците на пазара се осъществява основно на организирания борсов пазар. БНЕБ оперира три сегмента за търговия на ел. енергия: а) „В рамките на деня“ (intraday market), б) „Ден напред“ (day ahead market) и в) „Централизиран пазар на двустранни договори““, сочат от КЗК.

От комисията сочат водещата позиция на ЧЕЗ Трейд и ЧЕЗ Електро на пазара на електроенергия. В същото време подчертават необходимостта от обезпечения и гаранции, които се изискват на този пазар в различните му сегменти. Обезпечения са предвидени и във връзка със заплащането от търговците на добавка Задължение към обществото на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, а също и като гаранция за плащане и/или добро изпълнение при сключване на сделки за покупко-продажба на електрическа енергия на сегмент ЦПДД, сочат от КЗК.

Обезпеченията могат да бъдат под формата на банкова гаранция, паричен депозит или застраховка (застраховка гаранция), като търговците са свободни да изберат вида обезпечение, включително комбинация от регламентираните форми, съобразно финансовия ресурс с който оперират в конкретния момент. Минималното обезпечение за участие на пазарните сегменти на БНЕБ са фиксиран размер – 50 000 лв. за „Ден напред“ и „В рамките на деня“, съответно 75 000 лв. за ЦПДД, докато размерът на останалите обезпечения се определя в зависимост от различни критерии (реални резултати от търговия, рискова експозиция, рискова цена, стойност на подадената оферта, срок на доставка и др.).  

На базата на тези данни от КЗК правят извода, че участието на търговците на електроенергия на Борсовия пазар предполага наличието на значителен първоначален и последващ финансов ресурс и/или постигнати договорни отношения с банкова или застрахователна институция. Дължимите такси и обезпечения оскъпяват дейността на търговия с електроенергия, като последното в съчетание с непредвидимостта и ръста на цените през последните две години води до оттегляне на участници от пазара (видно от регистър на търговските участници, поддържан от ЕСО и списък на НЕК ЕАД с отстранени от пазара търговци/производители на електрическа енергия поради просрочени задължения към Обществения доставчик за цена „задължение към обществото”) или до натрупване на съществени загуби. Същевременно, от началото на 2018г. се наблюдава и значително намаляване на исканията за издаване на нови лицензии за търговия с електроенергия, което може да се дължи както на насищане на пазара, така и на високия ценови риск, характеризиращ този сектор. Като съществени икономически бариери за навлизане на пазара на търговия с електрическа енергия следва да се определят и задълженията за заплащане на транзакционни такси, както и изискването за предоставянето на гаранционни обезпечения (като и неизчерпателно: минимално обезпечение, обезпечение за участие и за добро изпълнение и др.).

Това е основание за становището на антимонополната комисия, че „обединяването на предприятия, осъществяващи дейност на електроенергийния и на застрахователния пазар, ще създаде конкурентно предимство на новата група, предвид възможността за издаване на застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение на електроенергийния пазар“.

От БНЕБ също са изразили становище в рамките на задълбоченото проучване, че принадлежността на участниците на пазара към голяма финансова група им носи предимство при предоставянето на преференциални условия за използване на финансовия ресурс, необходим за обезпечения.

В своя анализ КЗК е установила, че Групата „Еврохолд“, посредством „ЗД Евроинс“ АД и ЗД „ЕИГ Ре“ ЕАД, е лидер при предоставянето на „застраховкагаранция“ за 2018г. с пазарен дял 46,68%, като си запазва водещата позиция и към 31.07.2019г. с пазарен дял от 42,64%. Този извод не се променя от данните на Уведомителя за премийните приходи по „застраховка-гаранции“, реализирани в България през 2018г. и до 31.07.2019г. от „ЗД Евроинс“ АД и „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД55.  В конкретния случай е от значение предвидимата възможност за предоставянето й с оглед обстоятелството, че основно изискване е застрахователят, предлагащ „застраховкагаранция“, да е получил лиценз за извършване на дейност по т. 15 от Раздел II на Приложение № 1 на Кодекса за застраховането, какъвто Групата Еврохолд притежава. Необходим е също така и съществен опит и позиции при предлагането на този клас застраховка, независимо от географския обхват на реализирания премиен приход. Наред с това, Комисията взема предвид обстоятелството, че застраховка - гаранция, като форма на обезпечение на анализирания съответен пазар, е въведена от началото на 2019г., поради което е безспорно, че никой от застрахователите на българския пазар не е бил в състояние да реализира приходи от предоставянето й на търговци на ел. енергия за 2018г. и/или предходен период. Следва да се подчертае, че КЗК оценява бъдещите последици/ефекти  от планираната сделка, поради което е ирелеванто дали до настоящия момент придобиващата група е предоставяла застраховка като форма на обезпечение на участници на пазара на търговия с ел. енергия.

Допълнително КЗК счита, че представеното от уведомителя пазарно положение на придобиващата група на територията на страната е некоректно, доколкото същият презюмира, че премийните приходи на  неговите конкуренти са формирани изцяло на националния пазар. В рамките на задълбоченото проучване Комисията установи, че Групата „Еврохолд“ е лидер и при предоставянето на застраховка „Обща гражданска отговорност“ при общ пазарен дял на  „ЗД Евроинс“ АД и „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД – 17,6% за 2018г. Същевременно, съвкупният пазарен дял на двете дружества при предоставяне на застраховка „Щети на имущество“ е 7,9% и им отрежда седма позиция сред основните застрахователи на този сегмент.

Изводите

Водещото пазарно положение на Придобиващата група при предоставянето на цитираните застраховки по общо застраховане също резултира върху пазарното присъствие на обединената група, доколкото придобиваните предприятия, като лицензианти на дейностите по търговия с ел. енергия, доставка на ел. енергия от доставчик последна инстанция, обществено снабдяване с ел. енергия и разпределение на ел. енергия, са обвързани със задължение за сключване и поддържане на застраховки „Щети на имущество“ и „Обща гражданска отговорност“.        

Следователно, след финализиране на планираната сделка придобиваните предприятията ще имат гарантиран и финансово осигурен достъп до изискуемите застрахователни полици, както като форма на гаранционно обезпечение за търговията с електрическа енергия, така и за поддържане на съответните лицензионни дейности. Това обстоятелство ще създаде значително конкурентно предимство за новата група пред останалите участници на съответните пазари, осигурявайки изначално изпълнението на гаранционните (застрахователни) изисквания и на което предимство останалите участници трудно биха оказали въздействие.

От КЗК сочат, че Еврохолд има водещи позиции на застрахователния пазар, разполага със значителен финансов и организационен ресурс, както и възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата. Придобиваните предприятия са част от вертикално интегрирана група, което предоставя допълнително предимство на новата обединена група. На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените й лицензии за осъществяване на тези дейности.

От БНЕБ също са изразили становище в рамките на задълбоченото проучване, че принадлежността на участниците на пазара към голяма финансова група им носи предимство при предоставянето на преференциални условия за използване на финансовия ресурс, необходим за обезпечения.

Съгласно становището на Министерство на енергетиката, дружества от придобиваната група имат съществена роля за качественото и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа енергия, респективно за енергийната сигурност на страната.

В становището на ДАНС се посочва, че в Групата на придобиваните дружества има активи, представляващи стратегически обекти важни за националната сигурност и за стабилността на енергийната система, която е от изключително значение за функциониране на икономиката и обществото.

Във връзка с обстоятелството, че търговията с електроенергия изисква все поголеми ресурси и на практика е необходимо предоставянето на значителни обезпечения към различни търговски участници и органи, още преди сключването на договори с клиенти, то планираната концентрация ще създаде съществено предимство на участниците в сделката с оглед наличието на сериозни финансови изисквания към участниците на свободния пазар на търговия с електрическа енергия.

От антимонополната комисия сочат, че в посочените по-горе данни водят до “безспорен извод, че планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти. Обединените финансови ресурси и пазарни позиции ще позволят на новата група да осъществява стопанска дейност на съответните анализирани пазари при отсъствие на ефективен конкурентен натиск от страна на останалите търговски участници. От комисията пмятат също така, че същността на търговията на електрическа енергия и действащата нормативна регулация не предполагат безпрепятствено навлизане на нови участници, които да са в състояние да окажат траен и ефективен конкурентен натиск върху окрупняващата се група.

От Еврохолд са внесли в КЗК предложение за поемане на ангажименти застрахователните дружества от Групата на Еврохолд да не разработват и да не продават застрахователни продукти, насочени към търговците на ел. енергия в България. От КЗК обаче смятат, че предложените мерки са недостатъчни за отстраняване на съмненията относно конкуренцията на анализираните пазари, установени от Комисията.

Коментарът на Еврохолд

От Еврохолд заявиха, че приемат решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие.

От холдинга отбелязват, че оценяват “високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок - 10 работни дни”. Холдингът вярва, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства, е посочено в разпространената позиция на Еврохолд България.

Решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове. 

Като публична компания с голям брой международни и институционални инвеститори, Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор. 

Еврохолд доказа, че може успешно да структурира придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България и да управлява отговорно активите на придобитите дружества. По проекта работи международен екип от над 100 експерти. За финансирането на сделката беше осигурен капитал от две глобални инвестиционни банки. При така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро. В рамките на холдинга беше формиран енергиен борд, съставен от авторитетни български и международни енергийни експерти, които разработиха стратегия за развитие. Стратегията беше представена публично по-рано този месец в централата на Еврохолд в София пред експерти, анализатори и медии, заявяват от Еврохолд. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща