КЕВР привика няколко играчи на енергийната борса, загадка е как с проверка на домашните електромери държавата ще свали цената на тока на БНЕБ

Пак се вкарва в употреба изпитания трик да се насъсква обществото срещу "лошите ЕРП-та", остава неясно как извадка за показанията на електромерите на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про може да корелира с борсовите цени на електроенергията

Енергетика / България
Галина Александрова
2846
article picture alt description

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ вика на разговор ръководителите на трите ЕРП-та - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса.  Енергийният регулатор и ръководителите на дружествата ще обсъждат възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти, включително в „Ден напред“. Представителните организации на бизнеса и синдикатите от месеци алармират, че има проблем на борсовия пазар на електроенергия, че цените на БНЕБ се манипулират и заради това бяха регистрирани шокови изменения с 350% в рамките за ден през тази есен.

На срещата се очаква да присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Странното е че за диалога не са поканени реалните купувачи от бизнеса, нито компаниите лицензирани търговци на електроенергия.

90% от търговията на борсата се извършва на базата на двустранни договори. Проблемен сегмент е "Ден напред", където се осъществяват почти 10% от търговията на електрическа енергия, заяви министър Теменужка Петкова  в интервю за БНТ.

Тя подчерта като положителен факта, че правителството успя да създаде либерализиран пазар на електрическата енергия в България. Но обясни, че пазарът на електрическа енергия е организиран в две части - регулиран и свободен. Големият бизнес, индустриалнитге фирми изцяло купуват необходимата им електроенергия на свободния пазар, като повечето от тях правят това именно по дългосрочни договори. В тези договори цените са доста по-различни - при свободното договаряне заа дълъг период от време купувачите получават много по-изгодни условия от тези на борсата, където се кухува ток в рамките на деня или за следващия ден.

На Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ има достатъчно ток за купуване. Няма причини да се говори, че на енергийната борса има недостиг на предлагания ток, категорична е Петкова. Тя посочи, че ежедневно трите държавни компании АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток 2 и НЕК са задължени по закон да осигуряват по 690 мегавата на час. Така че има достатъчно енергия за купуване, заяви Петкова.

Като доказателство министърът посочи, че през 2017 година е отчетен 2,6% ръст на произведената енергия спрямо 2016 година. Министърът няма информация за затворени предприятия заради драстичния скок в цената на индустриалния ток.

На енергийната борса има три сегмента. На единия 90% процента от бизнеса купува ток на базата на двустранни договори, под 10% е сегментът „Ден напред” и много малко купуват енергия в рамките на деня, обясни Петкова.

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране стартират две спешни мерки за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса.

До 25 януари в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго- про ще текат проверки. Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да се видят дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. МЕ и КЕВР ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.

Мярката проверки на електромерите озадачи експертите и анализаторите на енергийния пазар, според тях това е абсурдно, при положение че организациите на индустриалците и синдикатите настояват за мерки, които да укротят цените на борсата за ток - промяна в правилата за търговия на БНЕБ, така че да се гарантира, че няма манипулации както при предлагането, така и при търсенето на електрическа енергия.

 "Не е ясно как извадка за показанията на електромерите може да колерира с борсовите цени на електроенергията", коментира за Mediapool изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков. Според него при проверка на товарите на електроразпеделителните дружества за същия период на минали години и използваната енергия за технологични разходи спрямо борсовите им сделки със същата цела могат да покажат в известна степен дали има манипулации от тяхна страна на свободния пазар. Оказа се обаче, че това изобщо не е обект на проверката, анонсирана от енергийното министерство и КЕВР.

Дискусионно е и твърдението, че ЕРП-тата манипулират цените на борсата, защото имали сметка да купуват тока за технологичните си нужди на високи цени, тъй като тези разходи влизат в определената им от регулатора цена за бита и дребния бизнес. Според електроразпределенията, а и по експертни оценки, точно тези играчи на енергийния пазар не могат да извършват манипулации на борсовия пазар. Първо, те купуват на борсата само тока за технологичните си нужди. Второ, закупуването на ток по дългосрочни договори става с организиране на търгове. На тези търгове обаче производителите обикновено предлагали максимална цена на търсената от разпределенията енергия. При обявени от тях търгове, заедно с тези на ЕСО, не е имало кой да им продаде ток. Когато обаче само ЕСО останали в търговията веднага се намерил продавач, при това на по-ниска от търсената от електроразпределните дружества цена.

Изводът от цялата тази баталия е, че държавата отново подхваща ЕРП-тата, които имат директен досег с потребителите. Набеждаването им за всички грехове на електроенергийния пазар е изпитан интрумент, който политиците от години употребяват охотно, за да насочват обществения гняв срещу "лошите ЕРП-та" и през тях управляващите в момента с обвинението, че ги толерират. Протестите, които свалиха първия кабинет на Борисов не са толкова отдавна - хубаво е в правителството и в държавните институции да си го спомнят, надъхвайки обществото срещу дружествата в края на веригата за доставки на ток и то доставящи еленергия основно на битовите потребители и на дребни търговци и организации по регулирани цени. Да припомним сметките, според които от 100 лв. сметка за ток на домакинствата само 9 остават в ЧЕЗ например, всички останали 91 лв. се разпределят в другите участници по веригата - производители, НЕК и т.н.  

В конкретния случай с цените на БНЕБ пък недоволството на бизнеса е свързано с подозрения за манипулации от страна на държавните производители на електроенергия. От бизнеса смятат, че държавните електроцентрали не предлагат достатъчно количества или уговарят предварително сделките с определени играчи.  Според представители на държавните производители обаче те предлагат достатъчно ток и дори имали търгове,  към които няма интерес. Подозрения за манипулации има и към търговците на ток, стана ясно в дебата на заседание на парламентарната енергийна комисия през декември. Факт е, че и бизнесът не винаги успява да планира потреблението си.

Това, което е ясно обаче е, че проверките на електромерите на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" няма как да повлияят на цените на тока на БНЕБ.







Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща