Кандидати от Унгария, Италия и Саудитска Арабия подадоха оферти за участие в продължението на "Турски поток" /Допълнена/

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1464
article picture alt description

Кандидати от Унгария, Италия и Саудитска Арабия подадоха днес оферти в търга за разширение на газопреносната мрежа, (популярно като продължението на "Турски поток") обявен от „Булгартрансгаз“.

ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България –( ГРРБ ) с участници Консорциум Варна 1(учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А. ) и Камплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България.

Обединение Industries 1 Fovallalkozo Zrt  2. Industries-KVV Kivitelezzo Zrt

Обединение Консорциум Аркад

Участници в него са Аркад ЕЙ Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпани.

Комисията по оценка на офертите ще ги разглежда до края на настоящия месец, като очакването е на 31 март да бъдат отворени и ценовите оферти. По думите на Малинов „Булгартрасгаз“ ще положи усилия до законно установения срок да излезе с предложение за изпълнител.

Изпълнителният директор на българската газова компания бе категоричен, че на тази тръба никога не се е гледало като „Турски поток“. „Това е разширение на газопреносната ни мрежа, което дава възможност за допълнителни входно-изходни капацитети“, категоричен бе той.

Параметрите на обществената поръчка включват пълен инженеринг, изграждане на трасе от района на компресорна станция „Провадия“ до българо-сръбската граница. Дължината на трасето е 484 километра, което включва доставки, изработване на работен проект и строителство до влизането в експлоатация, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той уточни, че подадените оферти са от три консорциума, като няма такива от отделни компании. Като приключи отварянето на офертите се очаква да стане ясно и дали има и кандидати от българска или друга страна, участващи в консорциумите.

Припомняме, че стойността на проекта е за 2,8 млрд.лв., а дължината на трасето е 484 километра.

Срокът за работа на комисията по оценка на офертите е до края на настоящия месец.

Ценовите оферти се очаква да бъдат отворени към 31 март. „Нека първо да видим какви ще са офертите, оттам нататък ще видим, знаете че имаме изменена енергийна стратегия с решение на Народното събрание и ще уведомим органите за следващи действия“, обясни Малинов в отговор на въпрос какво ще стане, ако офертите надвишават предложението на българската страна.

Малинов изрази надежда, че офертата, която ще бъде избрана ще е в рамките на прогнозната цена, обявена от „Булгартрансгаз“.  Допуска се изграждане на 308 километра за 255 дни или цялото трасе (484 км) в същия срок, както и има вариант за изграждане на цялото трасе до 2020 г., обясни той.

В отговор на въпрос дали ще се плащат неустойки на компаниите, с които имаме сключен договор за капацитет ("Газпром" и "Мет"), ако нещо се случи и изграждането на трасето се забави, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ каза, че „В сключените договори за пренос на природен газ и капацитет не са предвидени неустойки“ за българската газова компания. „Булгартрансгаз, в договорите, които е подписал за резервиране на капацитет не се предвиждат клаузи за забавяне, в случай, че „Булгартрансгаз“ се забави с експлоатацията“, уточни той.

„Реалното ползване ще започне от момента, в който е въведен в експлоатация. Тогава ще започнат реалните приходи за „Булгартрансгаз“.

В отговор на въпрос дали кандидатите за изграждане могат да се откажат до 1 април, Малинов обясни, че „това е съвсем различна клауза и тя е предвидена в третата фаза за провеждане на открития сезон и е въведена по искане на „Булгартрансга“, а не по искане на ползвателите, тъй като е възможно капиталовите разходи за изграждането на проекта да бъдат по-високи от това, което сме предвидили. Съответно тези капиталови разходи „Булгартрансгаз“ трябва да си ги възстанови чрез тарифата за резервиране на входен и изходен капацитет. В този случай ние сме длъжни да уведомим клиентите за по-високата тарифа, при която те са резервирали капацитета и съответно те да потвърдят желанието за ползване на тази инфраструктура. В момента, в който го потвърдят, оттам нататък нямат право на отказ от договорите за пренос.

 Цялостната стратегия на „Булгартрансгаз“ включва и използването на настоящата тръба, по която се получава газ от Украйна. „Включително и в рамките натази година ние предвиждаме възможност за реверсивен капацитет от България към Румъния за пазарите в това направление“, каза Малинов.

„Булгартрансгаз“ е и в процес на търсене на финансов ресурс за осъществяване на разширението на газопреносната система. В самата обществена поръчка по думите му има вариант за разсрочено плащане и разплащане по проекта в рамките на 10 години. Това е едната от формите за финансиране, обясни той. Успоредно с това предвиждаме в рамките на първото шестмесечие на тази година да обявим и процедура за финансираща институция на проекта, каза още той. По думите му формите са различни. „Дали ще бъде облигационен заем, проектен заем, заем на компанията, още разглеждаме вариантите“, каза той, като категорично каза, че никога не е разглеждан вариант за пари от „Газпром“. „Всяка една банка, която отговаря на нашите изисквания е добре дошла и да даде отговор на нашите условия“, обясни той при въпрос дали е възможно заем от руски банки. Вариантите все още са в процес на разработка, каза още Малинов. В момента „Булгартрансгаз“ не ползва финансов консултант, но ако се тръгне към заем ще има нужда от такъв.

По отношение на разсроченото плащане, Малинов обясни, че съществува възможност за разсрочено плащане до 250 млн. лв. без ДДС. Оттам нататък след въвеждане на газопровода в експлоатация има схема за разсрочено плащане до 120 месеца. Така че всеки един от участниците да може да предложи и процент на оскъпяване. Това трябва да се посочи от самите участници.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ каза, че няма информация за това, че от предварителните кандидати по другия важен проект свързан с LNG-терминала в Александруполис от 22 компании са останали само две. „Булгартрансгаз“ е заявил интерес и отказ от наша страна няма“, каза той. Както е известно българската страна заяви намерение за участие в лицето на „Булгартрансгаз“ в проекта за терминал за втечнен природен газ с 25 процента.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща