Искаме от ЕК разрешение за държавна помощ за ТЕЦ "Марица изток 2"

Според Теменужка Петкова лигнитните въглища гарантират енергийната сигурност на България

Енергетика / България
Георги Велев
1884
article picture alt description

Предстои държавата да изпрати нотификация до Европейската комисия с искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2. Това е важна стъпка за продължаването на работата на централата. Централите, които се намират в Маришкия басейн, са изключително важни за енергийната сигурност на България. Това отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос на народния представител от "БСП за България" Красимир Янков относно работните места в енергийния сектор в този район.

"Маришкият басейн е сърцето на българската енергетика", заяви още Петкова, цитирана от БТА. По думите й тази част на България е изключително важна, защото дава възможност на страната ни да има един местен ресурс. Припомняме, че държавната ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние заради високите цени на квотите въглеродни емисии, които трябва да плаща. Мярката за вдигане на капитала е само една от няколкото, които експертите на енергийното министерство предприемат, за да стабилизират финансово централата. Загубата на държавната централа за деветте месеца на миналата година е близо 266 млн. лв. като се очаква тя да е нарастнала значително през последните месеци.

Според Петкова лигнитните въглища гарантират енергийната сигурност на България и се явяват диверсификация на един от източниците за производство на електрическа енергия. Запасите от лигнитни въглища ще са достатъчни, за да се осигури производството на електрическа енергия за следващите 60 години, допълни Петкова.

Министърът на енергетиката посочи, че 46 процента от електрическата енергия на България се произвежда от въглищните централи. През зимата този процент достига 60. Теменужка Петкова призна, че политиката на Европейския съюз е от енергийния микс постепенно да излизат точно този тип производители на електрическа енергия. Тя изтъкна, че през последните две години правителството е предприело редица мерки, за да запази работата на въглищните централи. В същото време това става при стриктно изпълнение на ангажиментите по опазване на околната среда, увери енергийният министър.

Една от основните мерки е искането на дерогация. Всяка една от централите, които работят на въглища, е предоставила документите в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и преди дни това министерство е излязло с първо свое решение за даването на безсрочна дерогация наТЕЦ "Марица изток" 2. В момента обаче това решение на МОСВ е обжалвано пред Административен съд. Енергийното министерство и БЕХ от друга страна са подпомогнали и закупуването на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица изток" 2, което гарантира работата на централата, допълни Петкова.

Към момента няма яснота в какъв срок екоминистерството ще се произнесе за искането за дерогация за двете американски централи - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово". Тези две енергийни мощности са по-модерни и отговарят в по-голяма степен на новите европейски изисквания спрямо държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща