Индийският кандидат за активте на ЧЕЗ е намалил предлаганата цена

Сделка с подобни мащаби, структороопределяща за икономиката, не бива да се отминава с лека ръка, а инвеститорите да не познават средата

Енергетика / България
Георги Велев
1284
article picture alt description

Продажбата на бизнеса на CEZ в България не върви гладко, пишат чешки медии. CEZ започна преговори с втория кандидат India Power, след като българската компания “Инерком” не успя да осигури регулаторна подкрепа и финансиране за сделката, съобщава чешкото издание lidovky.cz.

Според него индийската компания ще предложи на CEZ по-ниска цена за активите. Това са потвърдили от централата на CEZ за изданието. “Не сме получили актуализирана обвързваща оферта от India Power, за да знаем нейната цена”, казва говорителят на CEZ Алис Хоракова. Затова от CEZ все още не се отказват от сделката с “Инерком”.

Решението за продажбата на “ЧЕЗ България” беше взето от Надзорния съвет на CEZ през януари 2018 г. Според изданието India Power е предложила 355 млн. евро, които обаче е искала да изплати за пет години. “Инерком” е предложила 342,4 млн. евро, която обаче трябваше да плати веднага.

Припомняме, че чешката страна все още не се е отказала от сделката с българската компания и в момента се очаква решението на Върховния административен съд. Той трябва да се произнесе по решението на Комисията за защита на конкуренция да спре сделката с много странни аргументи - при придобиването ще се получи концентрация при пазара на зелена енергия у нас.

Специалисти в енергетиката обясниха, че подобни възбрани за сделки от страна на регулаторните органи са изключително лош сигнал за инвеститорите. Така никоя компания, която реши да вложи средства у нас няма гаранции, че ще може да влезе в управление и да се разпорежда с частната си собственост. Дори в случай на продажба не е ясно дали средствата ще покрият дори инвестиционните разходи, направени към момента.

Вече на няколко пъти държавните чиновници са водили битка срещу частните инвеститори и обикновено накрая всички данъкоплатци трябва да платят стореното от правителството. При сделката с ЧЕЗ към момента е налице нарушаване на частно-правния интерес като това почти сигурно означава нови дела срещу България. Обикновено сумите по подобни искове са за милиарди евро.

В същото време в момента повечето анализатори говорят за навлизането на индийската компания на изцяло нов пазар, подчинен на законите и правото на ЕС и България. India Power към момента няма никакъв опит при работа на този силно регулиран и специализиран пазар, а това носи и своите рискове както за инвеститорите, така и за потребителите. Важно за страната ни е да знае дали е готова да поеме такъв риск предоставяйки електроразпредлителната мрежа на Западна България на компания без опит.

Дори и да се стигне до подобна сделка неминуемо за нея ще е необходимо и разрешение от антимонополния орган на Европейския съюз. Причината е именно липсата на опит и доказаност при работата на India Power на европейските пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща