Инвестиционният потенциал на България бе представен на българо-чешки форум в БСК

Икономика / България
3E news
629
article picture alt description

Инвестиционният потенциал на България в областта на автомобилната индустрия, информационните технологии и медицинската техника бяха представени на българо-чешкият бизнес форум, на който Българската стопанска камара (БСК) бе партньор. В този контекст, бяха презентирани възможностите на лабораториите в София Тех Парк, както и клъстери и браншови организации в сферата на електромобилите и информационните технологии, съобщиха от БСК.

Форумът беше официално открит от министър Петржичек и българския министър на икономиката Емил Караниколов. От името на домакините приветствия поднесоха Добри Митрев – член на УС и главен секретар на БСК, и Веселин Илиев – главен директор „Международно икономическо сътрудничество“, съобщиха от бизнес организацията.

“Приемам днешния форум като израз да продължим по-динамичното развитие на икономическите отношения между Чехия и България. Благодаря на БСК за домакинството и за възможността за директен контакт на фирмите”, каза по време на откриването министър Караниколов. Той допълни още, че след приемането на България в ЕС, износът към Чехия е бил 95 млн. евро, а през 2018 г. бележи рекордно ниво от 605 млн. евро. Вносът за 2018 г. възлиза на 764 млн. евро, спрямо 448 млн. евро през 2007 г. Общият стокообмен между Чехия и България бележи рекордно ниво от 1 369 млн. евро за 2018 г. спрямо 543 млн. евро през 2007 г.

Според министъра Караниколов, успехите са факт, благодарение на конкурентните цени и високото качество. “Българският бизнес трябва да презентира още по-целенасочено своите успехи и стоки и съм сигурен, че ще постигнем още по-добри резултати на чешкия пазар. А що се отнася до инвестициите в България, поемам ангажимента, че ще бъда безплатен адвокат на всички компании, които правят бизнес в България”, каза още министър Караниколов.

Министърът на външните работи на Чешката република Томаш Петржичек посочи шест икономически области, в които търси повече възможности за развитие и задълбочаване на външноикономическите отношения между двете държави: нанотохнологии, биотехнологии, автомобилостроене, енергетика, информационни и комуникационни технологии и хранително-вкусова промишленост.

В сектор Автомобилостроене министър Караниколов посочи, че би се радвал на обединение с Чехия, с цел стратегическо партньорство за кандидатстване за бързия механизъм за помощ. Министърът посочи още, че българската държава проявява силен интерес към изграждане на центрове за изследване на автономни автомобили и заводи за изграждане на автомобили, а не само за техни елементи.

През 2020 г. ще се проведе Икономическа сесия между двете държави. В тази връзка министър Караниколов предложи разговорите да стартират възможно по-скоро и да бъдат насочени конкретно към организиране на делови форуми между фирми от IT сектора и стартъп компании от двете държави. “Считам, че Европа изостава по отношение на стартъпите, а те крият огромен потенциал за развитие и сме длъжни да помогнем за по-голямата синергия”, каза още Емил Караниколов.
След официалната част на днешния форум се проведоха двустранни бизнес срещи между български и чешки компании. Компаниите бяха от секторите електромобили, ICT, космически технологии, енергетика и логистика.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща