Изпълнителната агенция по околна среда отново крие данни за качеството на въздуха

Климат / България
Маринела Арабаджиева
761
article picture alt description

Екологично сдружение “За Земята” заведоха повторно жалба срещу отказ на Изпълнителна агенция по околна среда за това, че им отказват почасови данни за концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха от официалните измервателни станции. Според съобщението на сдружението, това се е превърнало в системна практика на агенцията, с която се нарушава и националното законодателство, и конвенцията от Орхус, която урежда достъпа до информация, правосъдие и участие на гражданите във взимането на решения за околната среда. Международният акт е ратифициран от България, но през последните години не спазва и страната е заплашена от спиране на правата по Конвенцията [1].

Последната епопея, проточила се около година и превърнала се в прехвърляне от институция към институция [2], започва през май 2018 г., припомнят еколозите. Тогава “За Земята” искат от Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в София данни за замърсяването с фини прахови частици. След като са прехвърлени към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и получават само частичен достъп, без средночасовите стойности, стигат до обжалване пред Административния съд. Съдът се произнася в полза на сдружението, но въпреки това в средата на февруари 2019 г. ИАОС повторно отказва да даде данните с повече от абсурдни мотиви.

А именно, според агенцията, както смятат природозащитниците, предоставянето на подобна информация би довело до “нереална и неточна картина”, защото законовите норми били за среднодневни концентрации, а не до средночасови. Това можело да доведе до “заблуда и манипулиране на обществеността”. т.е. повече информация за гражданите е рисково за ИАОС. Друг брилянтен аргумент е, че “Невъзможност за правилно интерпретиране на данни за замърсяването и представянето на невалидирани данни би се отразило неблагоприятно на компонентите на околната среда”. Явно според ИАОС въздухът би се замърсил повече, ако някой изследва или публикува такива данни. "Дали в такъв случай, когато Столична община показа графично същите тези данни на своя уебсайт, това оказва негативно влияние на въздуха и настъпват вредни последици за околната среда от представянето на подобна информация?!” - коментира Ивайло Попов от "За Земята" като допълва: “Недопустимо е да се крият данни, събирани от държавни органи и платени с нашите данъци. Особено пък данни за околната среда, които следва да се публични и по международните договори, по които България е страна. Ситуацията с качеството на въздуха е изключително сериозна и всеки анализ би бил полезен, но явно ИАОС следва политиката на министър Нено Димов, че екологичните организации следва да се държат на страна. Подобни данни не просто трябва да бъдат давани при поискване, а следва да са достъпни на сайта на отговорната институция за всеки, било то гражданин, институция или НПО.” 

От организацията припомнят, че това не е първият отказ на ИАОС да предостави почасови данни. Още през 2017 г. "За Земята" започна борба за достъп до тях, но и до днес агенцията не ги предоставя. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща