Иван Гешев е избран за главен прокурор на България

Икономика / България
3E news
1046
article picture alt description

Иван Гешев е новият главен прокурор на България. Той бе избран след 10-часово изслушване и явно електронно гласуване с гласовете на 20 от членовете на ВСС. 4-ма бяха против. По закон, за да бъде избран за нов главен прокурор, са изискуеми 17 гласа.

Единствената разграничителна линия е нарушаването на закона - дали той се спазва или не. Това заяви Гешев след избора му и допълни, че няма отношения нито с тези, които го подкрепят, както и с тези, които са на противно мнение.

Още е рано да казвам какво планирам, тъй като процедурата не е приключила докато не се произнесе и президентът. Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва – по-голяма активност извън рамките на София към окръжни и апелативни прокуратури, каза още наследникът на Сотир Цацаров.

Трябва да показваме, че няма разлика между български граждани със социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление, каза Иван Гешев.

Той обеща да води открита медийна политика. В случай, че приключи процедурата, аз ще се старая прокуратурата да е максимално открита и да изнася информацията, която българските граждани трябва да знаят, а дали медиите ще я възпроизведат, това не мога да кажа, каза Гешев на последвалата пресконференция след гласуването във ВСС.

По повод безпрецедентното засилено полицейско присъствие в центъра на София и протестите, съпътстващи процедурата по избор във ВСС през целия ден, Гешев каза: В правомощията на изпълнителната власт е опазване на обществения ред. Аз уважавам всяко мнение, но трябва да се спазва закона.

Дали ми харесва или не ми харесва, е въпрос на лично усещане. Това са неща, които обективно се случват. Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Нямам никакви отношения с тях. Нямам отношение и с тези, които са срещу мен. Всеки има право на мнение, коментира още Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Веднага след гласуването и избора министър Данаил Кирилов, който председателства ВСС, обяви и гласуването за незабавното изпращане на кандидатурата до президента на България, което бе прието с мнозинство. Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Иван Гешев ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител номер едно изтича на 10 януари 2020 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща