Замърсени водоизточници оставят хиляди хора без питейна вода

Към язовирите „Бебреш“ край Ботевград и „Студена“ край Перник се присъедини и водоизточникът „Златна Панега“, който също се оказа замърсен

Икономика / България
3E news
1010
article picture alt description

Едно след друго, като гъби след дъжд, се появяват населените места, които остават без вода заради замърсени водоизточници. Към Перник и Ботевград се присъединяват и села от общините Тетевен, Луковит и Ябланица, съобщи БНР.

Някои села от трите общини са без вода или с намалено подоподаване от вчера, 10 март, заради аварии и замътване на водоизточниците, а днес започва изграждането на временен водопровод за село Български извор, където вчера беше обявено бедствено положение.

Изпълнителният директор на „ВиК Ловеч“ Данаил Събевски обясни, че изграждането на временния водопровод до Български извор ще продължи максимум десет денонощия. Търбите ще бъдат доставяни на място. „Сформирали сме четири екипа, които ще лепят тръби - километър и двеста метра, с диаметър 160 мм“. За живеещите в селото около 1500 души е осигурена питейна вода с десет водоноски“, успокои Събевски.

Заради замътване на водоизточника "Златна Панега" на воден режим са и селата от община Ябланица - Добревци, Орешене, Батулци, Дъбравата и Златна Панега, съобщи изпълнителният директор на ВиК Ловеч. С нарушено водоподаване са Луковит и села от общината - Тодоричене, Петревене, Румянцево и Беленци, както и Червен бряг.

Язовир „Бебреш“ е замърсен

Преди ден, на 10 март, от сдружението „За чиста вода“ алармираха, че живеещите в Ботевград и съседни села от общината плащат за чиста вода, а не я ползват, тъй като водоизточникът язовир „Бебреш“ е пълен с фекалии и няма изградена санитарно-охранителна зона. Според председателя на сдружението Иван Николово водна криза реално няма, за каквато говорел кметът Иван Гавалюгов, тъй като вода в язовира има достатъчно, но тя е замърсена. От сдружението финансирали изследване на водата в сертифицирана лаборатория, което е установило че във водата има ешерикия коли и ентерококи, които са опасни за човешкото здраве и могат да причинят тежки заболявания. Изследванията са изпратени до Регионалната здравна инспекция.

В интервю за столичен ежедневник Иван Николов казва, че сдружението има информация за изследвания на „Напоителни системи“, които стопанисват язовир „Бебреш“, и те също показвали, че водата е замърсена. Но това не били публични данни, затова не ги показаха на пресконференцията.

Предлагат решение за Ботевград

Язовир „Береш“ е построен през 1987 година за напояване, не за питейни нужди. Преди това градът ползвал вода за пиене от 28 сондажа, които са изоставени, но могат бързо да бъдат възстановени. Освен това, има подпочвено езеро, което лежи между Ботевград и село Скравена.

Има и проект за изграждане на язовир край село Литаково, където в подножието на планината се вливат много реки. Положени са и тръби, а ако проектът бъде завършен, ще бъде алтернативен източник за питейна вода за Ботевград.

От сдружението ще инициират широк обществен дебат и в най-кратък период да се изготви програма за справяне с проблема, за да могат хората в Ботевград да имат чиста вода. Очакванията са и за подмяна на остарялата водопреносна мрежа.

И оскъдната вода в язовир „Студена“ е замърсена

При другият тежък проблем, свързан с водата е Перник, се появи същия проблем. В деня, в който започна тестването на новия водопровод, който ще осигури вода за миньорския град от Белмекен през София, стана известно, че водата във водосборната зона на язовир "Студена" е силно замърсена. Според ВиК Перник, замътяването се е получило поради увеличения приток от топящите се снегове, падналите дъждове и все още малкия обем на язовирното езеро.

Заради това от водното дружество предупреждават, че не могат да се пречистят необходимите количества за питейно-битови нужди по обявения режим. В момента, според режима на перничани от 15 часа се подова вода в продължение на 7 часа в денонощието. За да се акумулира в резервоарите необходимото количество вода, тя ще бъде подавана по-късно – от 18 часа и ще бъде спирано в 24 часа. На 10 януари е отчетен рекорден приток в язовир „Студена“, който за първ път надхвърли 5000 литра в секунда. Заради замърсяването на водата, перничани ще продължат да ползват за пиене и готвене трапезна или минерална вода.

Вижте още: Водата за Перник от Белмекен през София потича до дни

Изграждането на водопровода до Перник приключи

Със закъснение изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник приключи на 10 март и веднага започна тестването му. Неговата дължина е 13.5 км, а инвестицията на държавата е 27 039 000 лв., като сумата включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир "Студена". До една седмица перничани ще получават чиста вода за пиене и готвене от Белмекен през водопреносната мрежа на София и дори е възможно режимът да бъде отменен.

На този етап, „при липсващи дезинфектантни в аптеките и необходимостта от по-строга лична хигиена се обсъжда вариант да има режим да има само нощем", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща