Жечо Станков: България може би ще е първата с механизми за капацитет според новите изисквания на ЕК

От Института по енергиен мениджмънт призоваха за актуализиране на Националния план kлимат и енергетика

Енергетика / България
3E news
2662
article picture alt description

България ще е може би първата държава в ЕС, която ще успее да резервира своите механизми за капацитет според новите европейски директиви. Това заяви заместник-енергийния министър Жечо Станков по време на уебинар на Energy Managers' Forum, организиран за първи път онлайн от сп. Ютилитис. В изказването си Станков припомни, че България е избрала въвеждането на пазарен механизъм при работата на централи и потребители за създаването на механизмите за капацитет.  Ние сме се спрели на пазарен механизъм, в който участниците на пазара да произвеждат и потребяват електроенергия, коментира Станков.

Той припомни, че и сега продължават разговорите между България и Европейската комисия за въвеждането на този механизъм, припомни зам.-министър Станков. По думите му, за да се случи това България трябва да изпълни конкретни ангажименти и те са свързани с поетапното премахване на регулираните цени на електрическата енергия у нас.

Чрез механизмите за капацитет се очаква да се помогне на централите към по-плавния преход на въглищните централи към пазарните условия, стана ясно още от думите на заместник-министъра. Той все пак уточни, че според новите изисквания на ЕС излъчваните вредни емисии от електроцентралите след 2025 г. не трябва да надвишават 550 гр. на киловатчас. С това условие ще трябва да се съобразяват и нашите въглищни ТЕЦ, които към момента излъчват средно по 1,2 тона/мвтч вредни емисии.

След 1 юли 2025 г. централите трябва да излъчват не повече от 550 грама/квтч вредни емисии иначе в противен случай няма как да получат договор за разполагаемост, категоричен бе Станков. По думите ми, за да може една централа да се вмести в тези строги изисквания, един от вариантите е да се смени горивната компонента и от въглища съоръженията да преминат към работа на природен газ. Именно заради това в българския план Климат енергетика е предвидено и плавно увеличаване на консумацията на природен газ у нас.
Участниците в дискусията поискаха да има актуализиране на този план с оглед на промените покрай кризата с коронавируса, но това към момента не се приема от енергийното министерство. Ще затънем в прекалено много планове, ако непрекъснато преработваме подобни стратегически документи, обясни заместник-министър Станков.

В изказването си той припомни, че българската страна е направила анализ на адекватността на българската енергийна система. Анализът е изготвен с помощта на ЕСО и е изпратен до Европейската комисия във връзка с нотификациите за механизмите за капацитет, припомни Станков.

„Въглищните централи в България, една от пътеводните светлини, за които трябва да се търси решение. Нашите централи са с различен профил – има както добре, така и зле финансово, има модернизирани централи и други, които не са. Всички те обаче трябва максимално бързо да са наясно какво трябва да стане с оглед на приемането на механизмите за капацитет. Това обяви по време на форума председателят на управителния съвет на Института по енергиен мениджмънт Славчо Нейков. Според него вече е време да се намали теорията по отношение на механизмите за капацитет и да се ускори практиката в прилагането им. По отношение на въглищните централи Нейков обясни, че у нас има въглищни ТЕЦ, отговарящи на най-съвременните изисквания.

В същото време ние сме ограничени във времето за прилагане на механизмите за капацитет. Там има серия от стъпки, които е необходимо страната ни да извърви, за да се приложат тези механизми.

Той призова за актуализиране на Националния план климат енергетика по отношение на новите реалности, свързани с възстановяването на икономиката след кризата с коронавируса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща