ЕРП Север приключи проект по обезопасяване на електропроводи в община Тутракан

Енергетика / България
3E news
686
article picture alt description

През месец май екипи на Електроразпределение Север извършиха редица дейности по обезопасяване на електроразпределителната мрежа в община Тутракан. Монтирани бяха 140 броя дистанционери и 150 птицезащитни устройства по електропроводи средно напрежение. Работата по обезопасяване беше изпълнена от специалисти, обучени за работа под напрежение без да бъде прекъсвано на електрозахранването в селата Гарван, Главиница, Зафирово, Нова Черна и Тертер. Общата стойност на направената инвестиция възлиза на над 15 000 лв. Целта на дейностите, включени в ремонтната програма на дружеството, е да се намали аварийността по електропроводите, подаващи електрозахранване към близо 10 000 клиенти в посочените села, както и да бъде опазен животът на птиците в района. Проектът се осъществи в съответствие с изискванията за осигуряване на непрекъснато електрозахранване на клиентите, които работиха и се обучаваха от дома в условията на извънредно положение в страната.

Дистанционерите се монтират в междустълбия  между фазови проводници. Те се използват за фиксиране на разстоянията и възпрепятстване на допира между проводниците, като посредством абсорбиране на вибрации и люлеене водят до намаляване на аварийните изключвания при контакт между въздушните електропроводни линии.

По време на активния сезон на гнездене на прелетните птици се избягва поставяне на защитни платформи поради вероятността от изоставяне на гнездото от птиците. Този сезон е подходящ за монтиране на птицезащитни устройства върху проводниците и изолаторите по електрическите стълбове. Устройствата осигуряват защита на птиците от контакт с електроразпределителната мрежа, като пречат на пернатите да кацат по стоманорешетъчните стълбовете и по този начин ги предпазват от попадане под напрежение. Изработени са от изолационен материал и имат сферични накрайници, благодарение на които птиците не се нараняват при опит за кацане.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща