Енергийната система е готова да посрещне есенно-зимния сезон

Енергетика / България
3E news
837
article picture alt description

Енергийната система е готова да посрещне есенно-зимния сезон. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция за енергийната и градска киберсигурност, която се проведе във Военната академия, София. По думите й системата е стабилна и енергийните предприятия са в добро състояние.

Петкова припомни, че през последните 4 години Министерството на енергетиката извършва регулярни проверки за готовността на електроенергийните предприятия за работа при есенно-зимни условия. “Сега колегите извършват проверка в 3-те електроразпределителни дружества и в Електроенергийния системен оператор. В момента се извършва проверка на територията на ЧЕЗ, в област Благоевград са колегите. Това, което показват първоначалните данни от проверката е, че системата е стабилна. Енергийните предприятия са в много добро състояние, осигурена е и необходимата техническа готовност. Така че сме готови да посрещнем есенно-зимния сезон спокойни”, заяви Петкова, цитирана от БГНЕС. Министърът уточни, че данните са първоначални, проверката все още не е приключила окончателно.

Преди седмица от Министерството на енергетиката съобщиха, че със заповед на министър Теменужка Петкова експерти от ведомството ще проверят готовността на енергийните дружества за предстоящия зимен сезон. Традиционните проверки имат за цел да намалят неблагоприятните последствия от природни бедствия и аварии през есенно-зимния период. Те започват от 24 септември и ще продължат по график до 11 октомври 2019 г. В периода 24-27 септември ще бъдат проверени обекти на “Електроенергиен системен оператор” ЕАД и “Електроразпределение Юг” ЕАД в района на Ямбол, Карнобат, Айтос, Бургас и Пловдив. От 30-ти септември до 4-ти октомври предстои да бъдат инспектирани обекти на ЕСО ЕАД и “ЧЕЗ Разпределение България” АД в района на Банско, Разлог, Белица, Гоце Делчев и Хаджидимово. Между 7-ми и 11-ти октомври ще бъдат проверени обекти на ЕСО ЕАД и “Електроразпределение Север” АД в района на Бяла, Борово, Две могили, Русе, Ветово и Цар Калоян. Резултатите от извършените инспекции следва да бъдат готови до 18-ти октомври 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща