Емил Димитров: 10 дни се крие за спуканата тръба на Варненското езеро, а това е екологична катастрофа

На правителственото заседание утре министър Димитров ще представи данните за незаконни сметища.

Климат / България
3E news
732
article picture alt description

10 дни от нас се крие, че е спукана отново тръбата във Варненското езеро, а това е екологична катастрофа, съобщи в  "Денят започва" по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той обвини за това директора на ВиК-Варна. По-късно МОСВ разпореди проверка да се установи дали има изтичане на информация за замърсяването на езерото. Това е второто спукване на тръба във Варненския залив след скандалното изливане на фекалните води при спукване на тръба в езерото минала година. Окръжната прокуратура -Варна започна проверки резултат, от които засега публично не е известно да има.

Държавата даде 3 пъти пари за сметищата. Първо имаше местни сметища, за които държавата и Европа дадоха пари, за да бъдат закрити. 6 от тях не са закрити, за което ще получим огромни санкции. 106 кметове се справиха, други 6 се забавиха, коментира още Емил Димитров. На правителственото заседание утре министър Димитров ще представи данните за незаконни сметища.

Всички знаят, че отпадъците в река Искър дойдоха от София. Няма как да са от извънземните, коментира още министърът. За язовирите каза, че се поддържат на нива 1-2 млн. кубически метра по-празни, за да не преливат при интензивни валежи. Във всички язовири за питейно-битови нужди има вода за поне 1 година, в "Искър" е за 3 години. Проблем имаме със земеделските язовири, подчерта още Емил Димитров.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща