Експерти: Има спорни моменти в процедурата за АЕЦ „Белене“, нужна е нова нотификация от ЕК

Енергетика / България
3E news
628
article picture alt description

За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Това смята адвокат Албена Белянова, която обсъжда темата пред bTV заедно с енергийният експерт Георги Касчиев. Тя допълни, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата.

„Условията на процедурата са много спорни, начинът на оценка е много мъглив и субективен. Липсва информация както за референдума, проведен през 2013 г., така и че решението на Министерски съвет се обжалва пред съда“, смята юристът.

Експертът по ядрена енергетика проф. Касчиев уточни, че одобрението на Европейската комисия на нотификацията за проекта от 2007 г. – вече не е в сила. „На г-жа Петкова (б.р. Теменужка Петкова, енергиен министър) също ѝ е обяснено, че тази нотификация е невалидна. Въпреки това тя продължава да заблуждава правителството и народните представители, и потенциалните инвеститори, че всичко е наред“, каза Касчиев.

Според адв. Белянова тези пропуски обричат проекта и той няма да се реализира. Юристът дори обвини министъра в изказването на неистини по проекта „Белене“. „Това не е първият случай, при който информация се представя невярно от министър Петкова, по абсолютно манипулативен начин. Същото беше положението при наказателната процедура срещу България по газовото дело“, каза още тя.

Според експертите, при предходното искане за становище за изграждане на атомна централа на територията на България са били необходими 11 месеца за получаване на отговор от ЕК. Правилата предвиждат, че такова становище трябва да бъде поискано най-късно три месеца преди започване на строителството. Също така не е внесен технически проект за централата, което обрича строителството й на провал, смятат експертите.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската „Дженерал електрикс“ – обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство за строителството на АЕЦ „Белене“. Според експертите обявяването на този така наречен консорциум е доста съмнително. Според тях идеята е постигане на заблуда у населението, че така ще се привлекат повече инвеститори, ще има повече европейско финансиране и работа за хората. Експертите коментираха още, че за да бъде България мажоритарен собственик на атомната централа в Белене, ще е необходимо още милиарди инвестиции в проекта.

Спорът за проекта за „Белене“ и валидността на неговите документи не е нов. Евродепутатът Светослав Малинов още преди две години влезе в задочен спор с енергийният министър Теменужка Петкова по тази тема и аргументите му тогава бяха същите, каквито са сега на адв. Белянова. Още тогава стана ясно, че документите за строителството на Втора атомна са в съответствие с европейските изисквания и няма проблеми проектът да продължи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща