Евродепутати: Зелена сделка е амбициозна, но постижима

Важно е как Европа и в частност България ще запазят конкурентоспособността си в този технологичен преход

Енергетика / България
3E news
871
article picture alt description

Амбициозно, но не е невъзможно. Така евродепутатът Илхан Кючюк определи желанието Европа да бъде климатично неутрална до 2050 г. Темата бе дискутирана в сутрешния блок на БНТ от евродепутатите Илхан Кючюк, Андрей Новаков и Петър Витанов.

„Съгласен съм с българския премиер, който казва, че Европейският парламент няма да се откаже от тези високи очаквания. Искам да гледаме на "Зелената сделка" като на една голяма транформация, която ще се случва в европейските общества. Две трансформации текат в световен план - дигиталната и икономическата. "Зелената сделка" е нов икономически модел, който има и своята социална защита“, заяви Кючюк.

Андрей Новаков, заяви, че това, което го тревожи него е, че ЕС генерира 10-ина процента от въглеродните емисии в глобален мащаб. И ние сме сигурен, че ще постигнем много високи цели. Дори да не е абсолютно неутрална до 2050 г. Струва ми се, че другите държави не се стремят към същото. Държавите около нас могат да горят въглища и каквото си поискат, тъй като не са част от тази "Зелена сделка", а в същото време ние ще наложим тежки реформи.

Според Петър Витанов е некоректно е да се говори за сделка, това е една цялостна трансформация на европейската икономика, преминаване към нов икономически модел. Тук двата големи въпроса са - по какъв начин Европа ще съхрани своето технологично лидерство и иновации и по какъв начин ще съхрани своята конкурентоспособност на промишлеността. Пред България въпросът е същият. По какъв начин ще съхрани конкурентоспособността на своето производство и ще може ли да получава евтина електроенергия, която да захранва енергоемките производства.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща