Държавна помощ за 190 индустриални фирми заради големи разходи за СО2 емисии

Климат / България
3E news
2102
article picture alt description

Министерският съвет одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата. С него се създава хармонизирана правна рамка за въвеждане на механизъм за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от „изтичане на въглерод“, поради индиректните разходи за емисии на парникови газове в крайните цени на електрическата енергия, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Схемата за държавна помощ ще се реализира чрез издаването на наредба от министъра на икономиката и ще се прилага след нотифицирането й от Европейската комисия. За целта ще бъдат използвани до 25% от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти емисии на парникови газове.

С акта се осигурява изпълнение на икономическите приоритети в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г., както и функционирането на модернизираната и частично реформирана Схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове (СТЕ) на Европейския съюз.

Схемата се разработва в съответствие на решение на Националния икономически съвет и дейността на работна група, създадена от министъра на икономиката, в чиято работа взеха участие и представители на всички национално представителни работодателски организации. След нотифицирането й около 190 предприятия ще могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ. По този начин ще се минимизират рисковете от изместване на производствата им в трети страни, ще се подобрят конкурентоспособността и условията за бизнес в България, както и икономическото доверие към страната.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща