Държавата по спешност въвежда механизмите за капацитет с нови промени в ЗЕ

Средствата за студен резерв ще отидат за финансовото оздравяване на ТЕЦ Марица Изток 2

Енергетика / България
3E news
2333
article picture alt description

Търговете за доставка на електроенергия, необходима за "студения резерв" на страната ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на държавната ТЕЦ "Марица Изток-2". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на специален брифинг днес. Очаква се в понеделник управляващите ще внесат законодателни промени в Закона за енергетиката, с които ще се въведат механизмите за капацитет. С промените за студения резерв ще гарантираме сигурността на електроенергийната система по възможно най-добрия и целесъобразен начин, заяви Петкова, цитирана от агенция “Фокус”.

Отдавна имахме подготвени промени за студения резерв, но с оглед на създалата се ситуация ги внасяме още в понеделник, поясни Петкова по време на брифинга.

Целта ни е свързана с предприемането на решителни стъпки от наша страна и законодателни мерки, свързани с темата по отношение на студения резерв. Тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че студеният резерв съществува в Закона за енергетиката от самото му начало. То е задължителна европейска политика за сигурност. „Нито една електроенергийна система не би могла да работи нормално без да гарантира своята сигурност по отношение на снабдяването с ел. енергия. Съгласно политиките на Организацията на европейските оператори на електрическите мрежи, на електроенергийните системни оператори, този студен резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийните системни оператори. Този студен резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийната система на съответната страна. За България тази мощност е АЕЦ "Козлодуй". Най-голямата единична мощност е 1000 мегавата, единият блок на АЕЦ "Козлодуй". Студеният резерв, който е определен със заповед на министъра на основание на чл. 4 от Закона за енергетиката е до 650 мегавата средно годишно, т.е. ние сме под препоръката, която дава Организацията на европейските оператори по отношение на този студен резерв", каза още Петкова.

Според нея друг много важен елемент, който трябва да се знае е, че цената на студеният резерв се определя от регулатора. "Тя е регулирана цена и няма как Електроенергийният системен оператор, който провежда търговете за студен резерв, да даде цена по-висока от тази, която е определила Комисията за енергийно и водно регулиране. Това, което трябва да знаете, че в рамките на тези конкурси до настоящия момент имаха възможност да участват производители на ел. енергия, които отговарят на определени технически изисквания, свързани с гарантира на сигурността на системата, както и консуматори на ел. енергия, които пък в определен момент, когато е необходимо на системата, могат да изключат съответно своите мощности", изтъкна още Петкова.

Министърът на енергетиката обясни, че в последната една година се работи много интензивно по темата, свързана с пълната либерализация на пазара на ел. енергия. Тя отчете активният диалог с ЕК, с екипа, който преговаря със страната ни по отношение на пълната либерализация и по отношение на въвеждането на механизъм за капацитет.

"Много отдавна работим за потенциални промени в Закона за енергетиката. Една част от тях станаха факт при последната промяна в Закон за енергетиката, в която ясно беше определен срокът за пълната либерализация на пазара на едро, а именно 1 юли 2021 г. И по отношение на студения резерв ние имахме подготвени текстове, но сега с оглед на създалата се ситуация, от ПП ГЕРБ заедно с нашите коалиционни партньори внасяме това предложение още в понеделник", каза още Петкова.

По думите й въвеждането на механизмите за капацитет ще касае преходния период по отношение на въвеждането на пълната либелаизация на пазара и ще съответства на европейските изисквания. "От друга страна ще гарантира и сигурността на електроенергийната система на страната.

"Важно е да знаем, че тя не бива да бъде поставяна под риск и с тези промени, които ние правим, ще въведем и ще гарантираме сигурността на електроенергийната система по възможно най-добрия и целесъобразен начин.

"Най-съществената част от нещата е свързана с въвеждането на механизма за капацитет. Той е на база на европейските регламенти, на база на европейската практика и той е свързан с това да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на държавите-членки. Той предвижда да бъде предоставена държавна помощ на определени производители на ел. енергия след провеждане на търгове. В европейските правила няма възможност да има такова пряко възлагане и пряко договоране. Всичко се прави на база на търгове и на най-добри условия, с които потенциалните кандидати ще участват в тази процедура. Механизмът за капацитет,по който България работи и който ние сме избрали и за който ние преговаряме с ЕК, е така нареченият пазарен механизъм за капацитет. Ние ще подпомагаме определени производители на ел. енергия за това те да произвеждат ел. енергия.

От една страна да гарантират ликвидност на пазара на ел. енергия в страната ,от друга страна да гарантират енергийната ни сигурност. Това е механизмът, по който ние в момента водим преговори с ЕК. В хода на тези преговори, за да получим този механизъм за капацитет, комисията поставя няколко много важни условия. Всички тези условия трябва да бъдат изпълнени, за да можем ние да получим тази възможност да предоставяме такъв тип държавно подпомагане съобразно европейските правила. Може би е важно да се знае, че крайната дата, крайният срок, който сме сложили за въвеждането на този механизъм за капацитет е 1 юли 2021 г. Това е датата и ние поради тази причина трябва с много ускорен темп да работим", заяви още Петкова.

По думите й едно от условията е свързано с това да либерализираме напълно своя електроенергиен пазар на едро. "Второто много важно условие, което комисията поставя е свързано с това да бъде трансформиран, елиминиран този механизъм за студен резерв, който към настоящия момент е в нашето национално законодателство и в европейското", каза още министърът на енергетиката.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов поясни пред БНР, че мярката е временна и ще работи до средата на 2021-ва година, когато изцяло ще бъде либерализиран енергийния пазар: “Това е решение на коалиционния съвет между ОП и ГЕРБ, изцяло казвам, това е политическо решение, иначе щяхме да го направим като механизъм по-късно. И понеже, за да няма спекулации, защото обяснихме пак, че ние досега не раздаваме нещо, има си търг, даже  не по закон а обществени поръчки, това е търг, на който всеки дава цена, а няма някакви специфични условия, които те да важат или скришно да им даваме нещо."

Николов уточни, че управляващите ще се възползват от отворения законопроект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация и ще предложат между първо и второ четене чрез него изменения в Закона за енергетиката. "С който фактически даваме указания чрез законодателен текст да не се провеждат вече търгове за студен резерв. Те ще бъдат трансформирани", каза още Николов.

Решението за студения резерв щяхме да го направим по-късно, правим го по-рано, защото има такова политическо решение, обясни още Николов. "Търговете ще бъдат отменени от Закона за енергетиката с преходна разпоредба. Защо го правим? Разбира се, че има политически смисъл - случващото се в страната. Това щяхме да го направим, но по-късно и щяхме да го заменим с друг механизъм. Правим го по-рано, защото има такова политическо решение", каза Николов.

По думите му това е решение на коалиционния съвет между "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

"Това е политическо решение иначе щяхме да го направим като политическо решение. Обяснихме пак, че ние досега не раздаваме нищо. има си търг. Даже не е по Закона за обществените поръчки. Няма специфични условия, които да варират или скришом да им даваме нещо. Когато тя е по-ниска, те печелят този търг. Иначе ЕК да беше се сезирала или да беше сезирана и щеше да накаже България", допълни още Николов. Той подчерта, че за механизма за студения резерв няма нито едно дело срещу страната ни.

По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред Нова ТВ, че управляващите са решили да намалят значително парите за студения резерв. Причината за това са средствата, които до момента получаваше ТЕЦ “Варна”, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща