До три месеца започва строежът на интерконектора Гърция - България

Енергетика / България
Галина Александрова
1069
article picture alt description

Най-късно до три месеца ще започне строителството по интерконектора Гърция-България. Това заяви днес на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова.

Проектът трябва да приключи през втората половина на 2020 г. С това ще започне и реалното изпълнението на договора между България и Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра газ, посочи Петкова, цитирана от БНР.

„Тези доставки са пряко свързани с два изключително важни проекта, които се реализират. Това е проектът „Южен газов коридор“, от който основна неразделна част е интерконектора Гърция-България. Именно реализацията на този проект ще даде възможност България да изпълни договора, който е сключен през 2013 г. и да достави 1 млрд. кубични метра газ, който на практика представлява близо една трета от нашето потребление…“, заяви Петкова.

„Тук вече наистина можем да говорим за  реална диверсификация на източника за доставка на природен газ и конкурентни условия и конкурентна среда“, каза още енергийният министър.

Строителството и въвеждането в експлоатация на проекта за разширението на капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ ще приключи през 2024 г., допълни Петкова. Тя припомни, че до момента е изготвен технологичен проект за експлоатация и разширение, в който са подготвени и разработени четири варианта. Като икономически най-изгоден е одобрен третият вариант.

Той предвижда „активен газ един милиард кубични метра, добив - от  осем до десет милиона кубични метра на ден и максимално резервоарно налягане до 150 бара“, обясни министър Петкова. И посочи, че тези параметри са определени въз основа на анализа на наличната геоложко-геофизична сондажна и резервоарно-инженерна информация за чиренската геоложка структура и капацитетните възможности на наземните съоръжения.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща