До края на годината може да бъде въведена клирингова къща към БНЕБ

Климат / България
3E news
2351
article picture alt description

Амбицията ни е в рамките на тази година да има работеща клирингова къща. Това заявиха от Централен депозитар в отговор на запитване от 3eNews по повод информацията отпреди дни за учредяването на клирингова къща към Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ).  В момента тече структуриране на новата институция и е рано да се говори за подробности.

В рамките на разкриването на информация на 14 април Българска фондова борса уведоми Комисията за финансов надзор и обществеността, на основание чл.17, пар.1, от Регламент №596/2014 на ЕП и на Съвета (Регламента), за учредяването на съвместно акционерно дружество между „Българска фондова борса" АД и „Централен депозитар" АД с наименованието Clear EX („Клиър Екс" АД).

Предметът на дейност на Clear EX е извършване на услуги като клирингова къща, във връзка със сделки с електрическа енергия, природен газ и стоки, сключени на организиран пазар, както и други дейности разрешени от закона.

Капиталът на дружеството е 100 000 (сто хиляди) лв., разпределен в 100 000 броя безналични поименни акции с право на глас и с номинална стойност 1 (един) лев.

Участията в капитала на дружеството от страна на ЦД АД и БФБ АД са съответно 60% и 40%.

С решение на КФН №266-ЦД от 14.04.2020 г. е одобрено придобиването на участие от „Централен депозитар" АД (ЦД АД) в „Клиър Екс" АД (Clear EX), съгласно изискването на Регламент (ЕС) № 2014/909.

Това е голяма крачка за електроенергийния пазар, коментираха експерти. Както е известно въвеждането на клирингова къща е от съществено значение за управлението на риска.

Оказа се обаче, че търговците на електроенергия не са уведомени и подобна информация не е обсъждана с тях. Зависи как ще се структурира, коментира за 3eNews председателят на АТЕБ (Асоциацията на търговците на електроенергия в България) Мартин Георгиев. По думите му капитал от 100 хил. лв. е твърде малък. За сравнение, таксата за участниците на електроенергийната борса в България достига 75 хил. лв. „Една клирингова къща има огромна отговорност“, каза той.  В този смисъл Георгиев припомни, че клиринговата къща работи като банка, а стандартите за капитал на европейските електроенергийни борси са в пъти по-високи.

Според неофициална информация това все пак е първа стъпка и вероятно на следващ етап ще се търси коопериране с чуждестранни лица. Както е известно на този етап преговорите на БНЕБ с други клирингови къщи се оказаха неуспешни. Надеждата е, че амбициите до края на годината да има работеща клирингова къща ще се окажат оправдани.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща