До 15 юли е срокът за подаване на предложения за председател на КЕВР, реши парламентът

Енергетика / България
3E news
624
article picture alt description

Във връзка с оттеглената единствена кандидатура за председател на КЕВР - на Пламен Младеновски, парламентът гласува отново процедурни правила за предлагане и избор на ръководител на регулаторния орган. Номинации ще се правят от народни представители или парламентарни групи.

Депутатите дадоха срок до 15 юли за предложения за председател на енергийния регулатор.

Приетите процедурни правила предвиждат предложенията за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране да се правят от народни представители или от парламентарни групи. Предложенията се внасят в писмена форма до Комисията по енергетика чрез председателя на Народното събрание в 5-дневен срок от приемането на тези правила.

Пламен Младеновски беше кандидатура на ГЕРБ. За отказа му да участва в процедурата за избор на нов председател на Енергийния регулатор обяви председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

Николов обясни решението на Пламен Младеновски със започната кампания срещу него и с липсата на широка подкрепа. „След като всички, особено кръгът "Манолова" започнаха злостно да оспорват не неговата експертиза, а това, че едва ли не законът е бил променен заради него и че едва ли не ще бъде послушко, в крайна сметка явно са го демотивирали“, коментира Николов, цитиран от БНР.

В проекторешението с новата процедура е предвиден 5-дневен срок за внасяне на кандидатури за председател на Регулатора. До  избора на поста остава Иван Иванов, чийто мандат изтече през април.

Същевременно продължава процедурата за избор на членове на Комисията, като кандидатите ще бъдат изслушани идния вторник в енергийната комисия в Народното събрание.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща