ГЕРБ връща старите прагове за преференциалния вот и сменя ЦИК

Икономика / България
Галина Александрова
412
article picture alt description

Премиерът Бойко Борисов призна, че смяната на състава на сегашната Централна избирателна комисия /ЦИК/ е необходима. Той е поканил на среща във вторниккоалиционните партньори от Обединени патриоти, за да обсъдят кворума в Народното събрание.Това стана ясно на брифинг след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

На ИК е решено също така да бъдат върнати старите изборни преференциални прагове. Промените в Изборния кодекс бяха приети през миналата седмица на заседание на парламента, продължило петнайсет часа и половина, а различни текстове бяха критикувани както от опозицията, така и от представители на ОП.

Борисов изтъкна, че не ДПС, а НФСБ (част от по-малката управляваща коалиция) са били главен инициатор за вдигане на преференциалния праг, а ДПС са ги подкрепили, макар че се говори обратно. Не искам по никакъв начин да оставим впечатление, че на нас изборните правила ни влияят, подчерта лидерът на ГЕРБ. 

За състава на сегашната ЦИК е съгласен, че трябва да бъде сменен и е възложил задачата на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Предишната ЦИК беше с предсрочно прекратен мандат, когато ние бяхме опозиция, припомни Борисов, цитиран от БТА. Тази ЦИК и избирателен закон бяха изцяло промотирани от Мая Манолова при мандата на БСП и ДПС, добави той.  

По отношение на друг много оспорван момент - преференциалния вот, Борисов подчерта, че преференцията не е отпаднала, само е вдигнат прагът. За да няма спекулации, ще бъде възстановено старото положениу. Това ще стане или чрез ветото на президента, което в тази част ще бъде подкрепено от ГЕРБ, или самите депутатите от ГЕРБ ще внесат променя в ИК, обясни премиерът. 

Съумяха с една лъжа да манипулират вкупом общественото мнение, издебват ме, когато съм в чужбина, и създават напрежение. Благодаря на Георги Марков, че ме алармира, коментира действията на левицата Борисов. Той поясни, че когато ГЕРБ са се нуждаели от ДПС  - по евроатлатнически теми, за превъоръжаване на армията, от движението са ги подкрепили. Аз съм излизал и съм им благодарил, припомни лидерът на управляващата партия.

Георги Марков, депутат от ГЕРБ от гражданската квота, обясни, че идеята на ГЕРБ е основната тематика в кампанията за евровота да бъде каква Европа искаме и каква България в нея. Той припомни и какво се е случило през последната година и половина - най-посе станахме водеща страна на Балканите, с една глава над останалите балкански страни, проведохме най-доброто европредседателство, подчерта Марков. Затова не искаме този дебат и тези успехи да се подменят с проблема на изборното законодателство.

В политическото ръководство считаме, че вече дадени някакви права на избирателите, не е редно да се отменят, още повече че по места имаме много добри лекари, специалисти, които могат да се възползват от преференциите.Вървим към Европа, не можем да въвеждаме машинното гласуване, от което повечето страни са се отказали, коментира и другия спорен аспект Марков.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща