Влизат в сила промените в Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия

Енергетика / България
3E news
600
article picture alt description

Правила за изменение и допълнение на Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия (ПРОБПЕЕ) вече са публикувани в брой 4 на Държавен вестник (15.01.2021 г.), информират от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).  В частност те касаят правото на борсовия оператор да спира функционирането на някои от екраните за търговия в сегмента „Двустранни договори“, ако не гарантират ликвидност или по друга причина.

„Промените, приети от Комисията за енергийно и водно регулиране, се изразяват в следното:

Досегашният текст на чл. 166 става ал. 1;

Създадена е нова ал. 2 на чл. 166, съгласно която Операторът може временно да преустанови функционирането на ЕСТ-ДД по отношение на някой от екраните за търговия, част от пазарен сегмент „Двустранни договори“, при липса на ликвидност или по друга причина. По силата на новата разпоредба иницииране на преустановяване на функционирането на съответния екран на ЕСТ-ДД може да се предприеме от оператора след решение на борсовия съвет към БНЕБ ЕАД. Операторът е длъжен да уведоми всички търговски участници и да публикува съобщение на интернет страницата си относно преустановяването на функционирането на съответния екран на ЕСТ-ДД, като предостави мотиви и посочи началния и крайния срок за преустановяването. Функционирането на съответния екран на ЕСТ-ДД се възстановява в първия работен ден след изтичане на периода, за който функционирането е преустановено.

В съответствие със Заключителната разпоредба на Правилата за изменение и допълнение на ПРОБПЕЕ горепосочените промени са в сила от 15.01.2021 г.“, се казва в съобщението на БНЕБ.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща