Включват и пазара на едро в либерализацията на електроенергийния пазар

Отварянето на пазара трябва да е факт до края на годината

Енергетика / България
3E news
3245
article picture alt description

Либерализацията на електроенергийния пазар ще е факт до края на годината. В това е категоричен председателя на комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов. Такива са и очакванията на председателя на КЕВР Иван Иванов.

При това вече става въпрос и  за отварянето на пазара на едро.

„Очакванията ми са да се предприеме следващата стъпка за либерализация на пазара на електроенергия на едро. Причината е необходимостта от въвеждането на механизма за капацитет за ТЕЦ-овете на въглища. Трябва да се изминат едни определени стъпки“. Това каза в комисията за енергетика към Народното събрание председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов при представянето на доклада за дейността на регулаторния орган за миналата година. Промените ще бъдат направени със Закона за енергетиката, но КЕВР е готова да съдейства, каза той. Иванов подчерта, че ако страната ни успее със сроковете за либерализацията на пазара, Европейската комисия ще ускори процеса по рамките на ратификацията на механизма за капацитет. Така по думите му  ТЕЦ-овете на въглища ще могат да работят спокойно през следващите пет години.

Има постоянен диалог между министерство на енергетиката и съответните дружества, както  и на КЕВР с ЕК, уточни по-късно пред 3wNews председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Той уточни, че необходимостта и от либерализацията на пазара на едро е  провокирала и „постоянни срещи между страните, които касае либерализацията“ с цел  изготвяне на необходимите законови „текстове както за либерализацията на дребно., така и на едро“.

За да одобри Европейската комисия механизъм за капацитети иска да бъде напълно либерализиран пазар на едро.  Това означава, че „включително крайните доставчици да осигуряват на пазарен принцип електрическата енергия. На пазарен принцип“, каза Николов.

По отношение на либерализацията на битовите потребители и малките предприятия Еврокомисията „изисква  да има конкретни срокове за пълната либерализация с идентифициране на етапите , тоест годините, за които ще се либерализира, като 2025 г. е последната. През следващата година на регулиран пазар могат а останат само битовите потребители и микропредприятията и то за конкретен период от време, тоест до 2025 година“, обясни Валентин Николов.

Той бе ясен, че до края на годината текстовете за либерализацията на електроенергийния пазар трябва да влязат не само за обсъждане в Народното събрание, а и вече „да има процес на либерализация“.

Предвид факта, че от 1 юли започва новия ценови период, Николов обясни, че това не пречи. „Няма да е от 1 юли, но текстовете, ако се внесат ще може да се предприемат стъпки и ще има информация какво ще се случа оттук нататък“, каза той, като бе категоричен, че как точно ще се случи процеса зависи от работата и решението на Народното събрание.

Припомняме, че във варианта за либерализация от месец февруари най-общо ставаше въпрос за разделяне на потребителите на няколко групи - всички небитови потребители, които са присъединени към разпределителната мрежа на 30 и над 30 киловата присъединена мощност. Битови потребители, присъединени към разпределителната мрежа на 50 и над 50 киловата инсталирана мощност и без право за връщане на регулирания пазар.

В рамките на отчета пред енергийната комисия, по отношение на цената на тока, Иванов отчете ролята на регулатора за поддържането на баланс. За 5 години изменението на цената на електроенергията е два пъти под инфлацията. За мен това е едно голямо достойнство, отбеляза той.

Газ

По отношение на пазара на природен газ при представянето на доклада за дейността на КЕВР, Иван Иванов припомни, че е утвърден мрежовия кодекс за IGB и предстои лицензирането на ICGB и разбира се, усилена дейност на територията на Хасково. Очаква машина за автоматично заваряване на тръбите, като по този начин работата по газопровода ще се засили. Иван Иванов бе категоричен, че с построяването на газовата връзка с Гърция (газопровода IGB) търговията на газовата борса ще се засели. Европейската комисия иска и осъществяване на газовата връзка с Ниш и ако и това се случи, България наистина може да стане важен газоразпределителен център, коментира Ивана Иванов.

По отношение на цената на природния газ той припомни, че регулаторът реално може само да проверим дали е в съответствие със законовите правила.  След промените в новия договор между „Булгаргаз“ и „Газпром“, КЕВР вече има задължение за ежемесечна промяна на цената на природния газ, каза още Иванов и припомни,  че вече са определени и цените за надвзетите суми за времето от август до декември тази година. През следващата седмица КЕВР ще проведе закрити заседания, на които предстои да  приеме окончателни решения във връзка с подадените от "Булгаргаз" заявления за утвърждаване на цени на природния газ за м.януари,  м.февруари и  м.март 2020 г.

Това ще позволи на Булгаргаз по-бързо да възстанови на дружествата надвзетите суми, каза още Иван Иванов.

Председателят на КЕВР не пропусна и актуализацията на редица нормативни документи, имащи роля за действащия пазар на природен газ.

По отношение на цената на електроенергията за регулирания пазар Иванов отчете ролята на регулатора за поддържането на баланс. За 5 години изменението на цената на електроенергията е два пъти под инфлацията. За мен това е едно голямо достойнство.

ВиК

Разбира се председателя на регулаторния орган отчете и баланс при решенията за цените на ВиК-услугите. Обществото оцени необходимостта от инвестициите за съжаление заради водната криза в Перник, но в цената на ВиК-услугите винаги сме търсили баланс, стана ясно от коментара на Иванов. През тази година по думите му, предстои КЕВР да направи регулаторен преглед на направените инвестиции във водния сектор. Следят общо 29 показателя, които трябва да покажат качеството на инвестициите, като един от тях е намаляване на загубите.

Председателят на енергийната комисия от своя страна обърна внимание на факта, че голяма част от ВиК-операторите са на  ДПИ (доставчици последна инстанция) и не си плащат консумираната електроенергия. „Не провеждат търгове, не си плащат електроенергията“, каза Валентин Николов. Това както стана ясно е проблем, по който енергийната комисия вече работи и по темата предстои развитие.   

В отговор на питане за появилото се в медиите съобщение, че се обмисля отделен воден регулатор, Иван Иванов каза, че това зависи от парламента. „Дали ще има отделен воден регулатор зависи от решение на Народното събрание. Ако бъде взето решение ние ще дадем всичко необходимо, ще положим усилия за установяването на воден регулатор, така че да заработи максимално бързо“, каза Иванов.  В същото време Иван Иванов наблегна на необходимостта от нова сграда за КЕВР.

Това, което не бе постигнато за последните 5 години е нова сграда за комисията. Ако се вземе решение за отделен воден регулатор и той е в отделна сграда КЕВР ще може да се справи със сегашните помещения, но не и обратно. Иван Иванов обърна внимание на депутатите, че сградата, в която е КЕВР има още 2 етажа, които се обитават от Младежкия театър и Банка Алианц. В случай, че водният регулатор остане в КЕВР, то тогава ще има нужда или от нова сграда, или от тези два етажа ,стана ясно от думите на Иван Иванов. Причината е и новото звено към регулатора по REMIT. Според международните изисквания трябва да работи при изключително строги условия на сигурност.

Иван Иванов коментира и ролята на регулатора в напредъка по обединяването на пазар „в рамките на деня“ и очакваното обединение „Ден напред“ на българо-румънска граница, съгласно пътната карта на проекта, то трябва да е факт до края на 2020 г. , както и на българо-гръцка граница, което се предвижда да стартира през първото тримесечие на 2021 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща