Васил Симов: Някои стоки поевтиняват, защото предлагането е по-голямо от търсенето

Производството в България върви доста добре, а и вносът е много силен, успокои главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса

Икономика / България
3E news
624
article picture alt description

В момента по магазините не се забелязва чувствително поскъпване на стоките. Дари напротив - за някои от тях се вижда дори и поевтиняване. И това е съвсем нормално, ако погледнем цените по тържищата, виждаме известно поевтиняване, защото предлагането е по-голямо от търсенето. И краставиците, и доматите ще поевтиняват, защото пазарът ще се наводнява с тези стоки. Това обобщение направи в сутрешния блок на bTV главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса (ССБ) Васил Симов.

Относно останалите хранителни стоки като брашно, боб, ориз, леща, при тях имаме едно задържане на цената, дори и поевтиняване, защото предлагането е по-голямо от търсенето. „Това е най-важния пазарен закон, който всички го знаят, когато предлагането е по-голямо, а търсенето е по-слабо, цените вървят надолу“, уточни Васил Симов.

„Потреблението като цяло е доста по-слабо,тъй като ресторантите и заведенията за обществено хранене не работят, а те са основните консуматори на хранителни продукти, предвид тяхната специфика и дейност. В момента тях ги няма на пазара като купувачи, затова и предлагането вече е много по-голямо, отколкото търсенето на стоки и заради това цените вървят надолу", повтори Симов.

По неговите думи, когато има кризисна ситуация е нормално хората панически да се презапасяват, някои стоки изчезват от рафтовете на магазините, не това не означава, че са изчезнали и от складовете.

„Производството в България върви доста добре, поне до преди месец, а и вносът е много силен. Няма основание за притеснения, че нещо ще изчезне от магазините", подчерта Васил Симов.

Цената на захарта

Източнис: ССБ

През последните месеци се отчита рязко поевтиняване на захарта. Това обаче се дължи на световни тенденции, а не е вследствие на консумацията и коронавируса.

„Това няма как да не се отрази и на цената у нас. След като не сме производители на захар и внасяме суровината, нормално е цената да е малко по-ниска", обясни изпълнителният директор на Софийската стокова борса.

Цената на хлебната пшеница

По отношение на хлебната пшеница също се отчита поевтиняване от началото на годината на борсите в световен мащаб.

„Ако погледнем последните една-две седмици, има леко покачване на цените. Ако се върнем година по-назад, сега цените са почти същите или малко по-високи. Това дава основание да си правим съответните изводи за брашното и хляба", коментира Симов.

Цената на олиото

„Пикът в края на годината беше изненадващ. От Нова година насам твърдо и с много стабилни темпове цената върви надолу и е поевтиняло с повече от 20%", обясни Симов.

Цената на суровия петрол

„Бяхме свикнали с една цена около 60 долара за барел. Сега виждаме, че тя е около 29 долара и падна дори до 23-24 долара за барел. Това е вследствие на световните процеси - търговски войни, по-слабо предлагане на пазара. Съответно цената върви надолу", коментира Васил Симов. Според него, това понижение на цените на петрола трябва да се отрази на цените на дребно по родните бензиностанции.

Васил Симов припомни, че от началото на годината цената на петрола е поевтиняла повече от два пъти, а това би трябвало да се отрази и на крайните потребителски цени. По неговите думи, сега е въпрос на съответните търговски вериги, които предлагат бензин и дизел, колко и как ще падне цената. „В момента консумацията на петролни продукти е намаляла в България, тъй като индустрията не работи с тези темпове, с които бяхме свикнали няколко месеца по-рано. И търсенето е много по-слабо, което ще принуди продавачите на петролни продукти леко да свалят цената“, прогнозира главният изпълнителен директор на ССБ.

И това се случва, защото от началото март до 7 април цената на най-популярния бензин А-95 е спаднала с 39 стотинки за литър, а на дизела дори и повече – с 44 стотинки, показват данните на специализираната интернет платформа fuelo.net, която отчита цените на горивата по бензиностанциите в страната и в Европа.

Нови стоки на Софийската стокова борса

На борсата се предлагат санитарни маски и спирт, които по принцип не са борсови стоки и никога не са търгувани в близо 30-гоишната история на ССБ, но тъй като пазарът в момента ги иска, се появиха доста продавачи. „В момента с 3-4 различни оферти за продажба на предпазни маски за населението, така че яко някъде имат нужда, да зоповядат да си ги купят“, прикани Васил Симов. Колкото до спирта, директорът на ССБ обясни, че той е бил пуснат на борсата по решение на правителството от държавния резерв и са проведени няколко търга, на които са участвали 40-50 различни клиенти. „В момента има предлагане на спирт, който е различен от този от държавния резерв. Така че пазарът е наводнен, бих казал. Има достатъчно маски и спирт“, посочи Васил Симов.

Той обясни, че предвид недостига на сезонни работници, заради ограниченията, наложени от държавите в Западна Европа, е възможно да има известен дефицит и съответно поскъпване на цените на плодовете и зеленчуците. „При нас в България, смятам, че няма да бъде сериозен проблем. Тъй като първо очакванията са до лятото, когато се събира активно реколтата, коронавирусът вече да е преминал“, прогнозира главният изпълнителен директор на ССБ. По неговите думи, в Западна Европа, където на пазара излизат по-рано парникови зеленчуци и плодове, това наистина е проблем (с работната ръка – бел. ред.), защото там са свикнали да използват работна ръка от Източна Европа.

„Сега с тези спрени пътувания, това ще им създаде известен проблем, но се надявам периодът на коронавируса да не е толкова продължителен, да не е години, така че пазарът много бързо ще се уреголира и ще излезе от ситуацията на криза“, каза в заключение Васил Симов.

Още по темата за пазара на храни

Цените на храните са стабилни, инфлация не се очаква

Храните на едро са поскъпнали незначително с 0.18% през първата седмица на април

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща