ВАС окончателно отхвърли строителството на втори кабинков лифт на Банско

Екоминистър Нено Димов ще се съобрази с решението на магистратите

Климат / България
Георги Велев
2141
article picture alt description

Няма да се строи втори лифт на Банско, нито пък ще се разширяват ски пистите в планината над града. Това реши 5-членен състав на Върховния административен съд като отмени промените в Плана за управление на парка, приети от правителството в края на 2017 година. Именно с тези промени се позволяваше на концесионера "Юлен" да разшири ски-зоната над Банско. Според съда е възможно единствено да се извършват само ремонти на сегашните съоръжения.

Припомняме, че през 2017 г. кабинетът одобри промените в Плана за управление, въпреки многото протести на екоорганизации, които поискаха нова екологична оценка. Днешното си решение върховните магистрати обясниха именно с неспазването на изискванията за такава оценка. Според тях опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности.

Малко след обявяването на решението природозащитници се събраха пред сградата на Министерския съвет, за да празнуват "победа за Пирин". Те настояват за оставката за министъра на околната среда и водите Нено Димов.

От Министерството на околната среда и водите обявиха, че екоминистърът Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленен състав на Върховния административен съд за Плана за управление на парка. Министър Димов винаги е заявявал, че ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме каквито и да било действия по изпълнение на промените в Плана за управление на НП „Пирин“, съобщиха от МОСВ. В тази връзка от приемане на промените в Плана досега не са процедирани никакви последващи устройствени планове или инвестиционни предложения, произтичащи от решение 821/29.12.2017 г. на Министерския съвет.


Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща