В. Николов: При това обединение на световни енергийни лидери не може вече да се спре АЕЦ „Белене“

България трябва да развива зелената енергетика и да кандидатства с проекти пред ЕС, смята Рамадан Аталай

Енергетика / България
3E news
1696
article picture alt description

След като световните енергийни лидери Росатом, Фраматом и Дженерал електрик се обединиха в консорциум, вече няма да има политически фактор, който да ни натисне да спрем АЕЦ „Белене“. Това коментира председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пред bTV.

Когато Франция , Русия и САЩ участват в проекта не може някой да ни натисне да го спрем. Тази пречка е съществувала преди, призна Николов. Той обяви, че не се притеснява от високоактивното отработено гориво от 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и бъдещата втора атомна, което след обработка и остъкляване ще се връща и съхранява в хранилище в България.„Това е стратегическа суровина, която може да ни потрябва“, посочи Николов.

По думите му ток от ядрената централа ще ни е необходим, защото вече сме част от Европейската енергийна система и предстои затваряне на въглищните централи на Румъния, Гърция през 2023 г. Българските въглищни тецове също ще оцелят трудно след 2025 г. „Затова България не може без ядрена централа“, посочи председателят на енергийната комисия.

Припомняме, че против реализирането на АЕЦ „Белене“ се обяви обаче депутатът от ДПС Рамадан Аталай. „Сега вече този проект не е необходим за България. След приемането на бюджета на ЕС за Зеления пакт трябва да насочим вниманието си към зелената енергетика, към цифровата база, а не към „Белене“, каза Аталай и припомни , че Ахмед Доган е определил АЕЦ Белене като „патриотична авантюра“.

Вместо да дадем 10-20 млрд.евро и после да се чудим къде ще дяваме високактивните ядрени отпадъци, по добре да се направи Национален план за превръщане на въглищните централи в басейна в парогазови , за изграждане на два хидроенергийни проекта, които сме планирали с Румъния – при Никопол-Турномагуреле и Силистра -Калараш. С тези поректи може да се кандидатства пред ЕС за финансиране през Зеления пакет, каза Рамадан Аталай. По думите му зелената енергия може да ни струва 50 евро на Мвтч, докато атомният ток от „Белене – 100 евро на Мвтч. Според него има и риск при съхраняването на отработеното ядрено гориво, повтори Аталай и напомни за бъдещето на водородната енергия.

По отношение на енергийните проекти по река Дунав Аталай добави, че чрез „тези хидротехнически централи ще се възстанови транспорта по Дунав, онова напояване, което е необходимо на България и ще се създадат толкова работни места, които АЕЦ „Белене“ никога няма да създаде.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща