В Колската АЕЦ започнаха дейностите по Втори блок за удължаване на срока на експлоатация с 15 г.

Енергетика / Свят
Георги Велев
765
article picture alt description

На 21 януари Втори енергоблок на Колската АЕЦ бе изключен от мрежата и въведен в ремонт за модернизация. По този начин започна планова ремонтна кампания, която ще продължи 268 денонощия – до 15 октомври 2019 г. Тази продължителност е обусловена от безпрецедентния обем дейности, насочени за повишаване на безопасността на централата.

Във Втори енергоблок, освен плановия ремонт, ще бъдат извършени и редица дейности, свързани с удължаване на срока на експлоатацията му с 15 години. В частност, ще бъдат въведени нови активни и пасивни системи за безопасност, ще бъде повишена сеизмичната устойчивост на оборудването на реакторната инсталация, ще бъдат заменени системите за радиационен контрол и системите за управление и защита на реактора.

„През 2018 г. ние изпълнихме аналогичен комплекс от дейности по повишаване на безопасността на Първи енергоблок и удължихме срока му на експлоатация до 2033 г. През настоящата година сме длъжни да удължим срока на експлоатация на Втори енергоблок до 2034 г. Това е важна задача за осигуряване на енергийната сигурност на Мурманска област, която е опорна зона за развитието на Арктика. След приключване на дейностите, на областта ще бъде гарантирана електроенергия минимум за още 15 години“, заяви директорът на Колската АЕЦ Василий Омелчук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща