България ще настоява пред ЕК за адекватно подпомагане в прехода към нисковъглеродна енергетика

Енергетика / България
3E news
838
article picture alt description

България ще настоява за адекватно подпомагане в прехода към нисковъглеродна енергетика. На 15 юни ще заседават чрез видеоконферентна връзка енергийните министри на държавите-членки на Европейския съюз. Ще бъдат обменени мнения на тема „Икономическо възстановяване и Европейската зелена сделка - възстановяване на енергийната система при осигуряване на растеж“, съощават от правителствената информационна служба.

За България, в контекста на икономическото възстановяване, водещо следва да бъде минимизирането на щетите върху европейската икономика и последващото преодоляване на последиците от кризата. Стабилността и адекватността на енергийната система и осигуряването на достъпна енергия в периода след кризата, ще бъде с изключително значение за социалното и икономическото възстановяване. Ключова роля в процеса има засилването на всеобщата солидарност, изградените механизми за сътрудничество в ЕС, както и между държавите членки.

Преходът към ниски равнища на въглеродни емисии поставя значителни предизвикателства, поради което трябва да се гарантира, че най-засегнатите държави-членки и региони следва да бъдат адекватно подпомогнати в този процес, като се отчита тяхната стартова позиция и националните и регионалните им специфики.

По време на заседанието Европейската комисия ще информира за актуалното състояние на Националните планове за енергетика и климат, ще бъдат представени работните програми на ЕК, както и на предстоящото Германско председателство на Съвета на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща