България ще има стратегия за преход към кръгова икономика

Климат / България
3E news
875
article picture alt description

До края на годината страната ни ще разработи национална стратегия за преход към кръговата икономика. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по околната и водите в парламента. В момента 90 на 100 от отпадъците се депонират, което твърде бързо препълва сметищата, алармират от екоминистерството. Европейското законодателство задължава страната ни до 2034-та година да депонира едва 10 процента боклук, а с останалите отпадъци да се създава енергия и суровина за ново производство.

Европейската комисия задължава страната ни да изгаря около 25 на сто от отпадъците с цел генериране на енергия. Според екоминистъра Емил Димитров това е най-добре да се случва в София: "Софийските отпадъци имате едно национално турне. Те пътуват едните към Враца, други към Сливен, доскоро и към Бобов дол. Голям проблем е, че в София все още няма такава мощност, защото трябва да има. Тя ще реши проблем на половин България".

Остава неразрешен проблемът с площадките за съхранение на отпадъци, чийто брой достига 5000, допълни Димитров, цитиран от БНР. В момента се раздават на килограм. Има и голи поляни, където няма ток и вода и изведнъж се оказа, че те могат да третират много отпадъци. Трябва да пристъпим към закриването на такива обекти", заяви министърът..

За проблема с вноса на отпадъци, Димитров коментира: "Хубаво било да не внасяме от чужбина, а да горим само наши. Цялата рециклираща индустрия пък е обвързана с това да изнася в чужбина. Хайде, затворете я границата. Хубаво било да горим наши. Хубаво, ама нека да създадем условия, ние да го произведем този RDF,който да го отнесем в тези предприятия".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща