България се нарежда на челно място по приходи от екотакси, сочат данните на Евростат

Климат / България
Маринела Арабаджиева
935
article picture alt description

Приходите на правителствата от екологични данъци и такси в Европейския съюз възлизат на 369 млрд. евро през 2017-а година в сравнение с приходи за 264 млрд. евро през 2002-а година, показват данни на европейската официална статистика Евростат.

През същия период обаче делът на екологичните данъци в общите държавни приходи от данъци и от социални вноски намалява от 6,8% през 2002-а до 6,1% през 2017-а година.

В рамките на ЕС енергийните данъци представляват повече от три четвърти от общите приходи от екологични данъци и такси (или 77% от общата сума), което е доста повече от транспортните данъци (20%) и от таксите за ресурсите и замърсяването на околната среда (които са едва 3% от общите данъчни приходи), прави сравнение Евростат.

Според Евростат най-голям е делът на екологичните данъци в Латвия, а най-нисък - в Люксембург.

Европейската статистика отбелязва, че делът на екологичните данъци в общите данъчни приходи и приходите от социални вноски варира значително в различните държави-членки на ЕС.

През 2017-а година Латвия е имала най-висок дял на екологични такси (11,2%), следвана от други четири държави-членки на ЕС с дял от най-малко 9% - Словения и Гърция (с по 10,2%), Хърватия и България (с по 9,1%).

В противоположния край на тази скала са Люксембург (с едва 4,4%), Германия (с 4,6%) и Швеция (с 4,9%), които отчитат на най-нисък процентен дял на екологичните данъци, следвани от Франция и Белгия (с по 5,0%).

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща