България и Гърция може да кандидатстват за привличане на високотехнологични инвеститори в региона

Икономика / България
3E news
646
article picture alt description

Възможности за засилване на икономическото сътрудничество между България и Гърция обсъдиха по време на среща министърът на икономиката Емил Караниколов и гръцкият министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис. Двамата разговаряха в рамките на Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция в Александруполис, съобщава правителствената пресслужба.

Министър Караниколов подчерта, че Гърция е приоритетен икономически и външнотърговски партньор на България, отчитайки членството на двете страни в ЕС и географското положение на съседни държави със сухоземна граница. По думите му към региона на Югозападна България се насочват гръцки малки и средни фирми в сферата на производството, търговията и услугите, което е положителна тенденция не само за този регион, но и за икономиката на страната като цяло. В тази връзка той изрази мнение, че следва да се популяризират инвестиционните възможности с цел привличане на гръцки фирми към индустриалните зони в региона.

В рамките на дискусията бяха набелязани определени цели за бъдещо сътрудничество и насърчаване на инвестициите. Междуфирменото коопериране чрез бизнес делегации, инвестиционни семинари и форуми, търговски и инвестиционни изложения, смесени предприятия и съвместно излизане на трети пазари, бяха сред обсъдените форми на взаимодействие. Двамата министри коментираха още възможността България и Гърция да кандидатстват съвместно за привличането на стратегически инвеститори в областта на аутомотив сектора, високите технологии и ИКТ сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща