България за Фонда за справедлиев преход на ЕС: Ще бъде справедлив, ако се подобрява благосъстоянието ни

Енергетика / България
3E news
552
article picture alt description

Министерският съвет одобри рамковата позиция на страната ни по предложението на Европейската комисия за Регламент на Европейския парламент и Съвета за създаване на Фонд за справедлив преход. На 14 януари 2020 г. Европейската комисия представи предложението си за Регламент за създаване на Фонд за справедлив преход, който е един от основните елементи на т.нар. Механизъм за справедлив преход в рамките на Европейската зелена сделка, припомнят от правителствената пресслужба.

С Регламента ще бъде установена правната рамка за планиране и програмиране на средствата от новия Фонд, който има за цел да подкрепя икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и инвестиции, които са благоприятни за климата и околната среда. Финансовите параметри на подкрепата в рамките на Фонда ще бъдат формално определени в контекста на дебатите по следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.

В текста на рамковата позиция на България е отбелязана необходимостта от координиран подход, тясно сътрудничество и решителни действия от страна на Европейския съюз за справяне с предизвикателствата пред устойчивото развитие на неговите региони. Според позицията на страната ни, преходът би бил справедлив само тогава, когато води до подобряване благосъстоянието на гражданите и регионите, най-силно засегнати от неговото извършване. Отбелязва се още, че освен високото ниво на амбиция, следва да бъдат отчитани регионалните и местни особености и различия, с оглед постигане на един справедлив и балансиран механизъм.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща