България във фокуса на американските амбиции за разширяване на USA-влиянието в ядрената енергетика

Енергетика / България
Георги Велев
1589
article picture alt description

България се оказа във фокуса на американските амбиции за разширяване на USA-влиянието в ядрената енергетика. Това става ясно от  документ, разработен от администрацията на САЩ и озаглавен „Стратегическата визия на Отдела за ядрена енергия към Департамента по енергетика в САЩ“.В него е записано, че през настоящата година САЩ имат за цел да си сътрудничат в международен план с пет държави по отношение на развитието на ядрената енергетика.

Отделът (NE) има за цел през 2021 да сключи допълнителни официални споразумения за сътрудничество с пет държави, които се стремят да разработят своите програми за ядрена енергия. Именно такова споразумение бе подписано на 23 октомври между България и САЩ. Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели.  В документа не са споменати конкретно кои са петте държави, но интересите на САЩ в ядрената сфера у нас са известни на специалистите и правителството. Друга държава, с която САЩ си сътрудничи усилено в ядрената сфера, е Украйна.

Въпреки че не е записано конкретно в доклада е ясно, че американската компания “Уестингхаус” от години се опитва да предложи доставки на ядрено гориво за реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. По този проект има подписано споразумение между атомната ни централа и американското дружество. Подобен вид гориво обаче не е лицензирано на територията на ЕС и никой не би желал българската атомна централа да бъде площадка за тестване на ядрени технологии и продукти, та били те и американски. Въпросът е дали българските политици и правителството ще погледнат по-дълбоко във внезапно активиралото се желание на САЩ за по-тясно сътрудничество в енергетиката. Като направим разбор на последните изяви на представители на американския департамент и на посланик Херо Мустафа, включително внезапното й посещение в АЕЦ “Козлодуй”, както и натискът за отказ от АЕЦ “Белене”, желанието за сътрудничество в чувствителен сектор като ядрената енергетика  все повече започва да прилича на намеса в националната ни сигурност и ядрената енергетика, които трябва да останат на управление от българските специалисти. Игри с атомните ни реактори не е допустима, особено след като в момента страната ни много разчита на тях за производството на нискоемисионна енергетиката, каквато толерира ЕС.

Двустранните споразумения позволяват на една страна да работи съвместно със САЩ за преследване на общи цели в развитието на ядрените технологии, е записано в стратегическия им документ. Така написано обаче енергийните експерти започват да питат дали говори за сътрудничество в енергийната сфера или разширяване на сферата на влияние на американските ядрени технологии и гориво. Последното за момента не се развива особено успешно в Европа, особено след като “Уестингхаус” фалира преди няколко години.

Опити за внедряване на ядрено гориво на “Уестингхаус” са правени в Чехия и едва не предизвикаха инцидент, припомнят запознати с процедурата. След този случай чешката страна категорично отказва да води преговори в тази насока с американската компания и отново започна да купува гориво от руската “Росатом”. В момента такива тестове на гориво се провеждат и в Украйна, като властите там не дават много информация докъде са стигнали спорните разработки на САЩ.

Отделът NE използва двустранни споразумения за подобряване на научноизследователската и развойна дейност в областта на ядрените технологии и спомага за разширяване на ползите от ядрените технологии - като екологична устойчивост, енергийна сигурност и икономически просперитет - по света, е записано в доклада на отдела. Правителството на САЩ разработва и подход за подпомагане на страните в преследването им на ядрено-енергийни възможности. Чрез партньорството си със Съединените щати страните не само ще получат най-добрите технологии, но и най-добрите регулаторни насоки, обясняват още в документа си американската администрация. Подобни изказвания обаче се приемат с скептично от ядрени експерти, защото не само САЩ предлага ядрени технологии, при условие, че в момента там има забавяне в изграждането на ядрените си реактори. Ако става въпрос за върхови технологии по-добрия пример в това отношение може да бъде Франция например, коментират енергийни експерти.

На международната ядрена сцена САЩ трябва да се конкурират с други страни, които предоставят цялостни пакети за изграждане, притежание и експлоатация; включват атрактивни възможности за финансиране; и предлагат обратно връщане на използвано ядрено гориво, добавят още от американската администрация. Подобни варианти за финансова подкрепа към момента в България не са обсъждани, освен това американската страна не е предлагала отработеното ядрено гориво да се извозва извън страната. В момента това прави руската страна, като тя съхранява отпадъците в определени съоръжения. Именно това отработено гориво в близко бъдеще ще бъде ресурс за новите реактори на бързи неутрони.

Американската експортна банка, заедно с други механизми за финансиране, позволява на американските компании да работят със страни за финансиране на нови ядрени проекти. NE също проучва цялостни решения за управление на горивото. Въпреки това, за да бъдат истински конкурентоспособни, САЩ се нуждаят от рационализиран процес и консолидиран подход за работа с други страни. Към момента американската експортна банка не е влагала особени средства в ядрената индустрия извън САЩ, като една от причините за това са неуспехите на “Уестингхаус” на международната сцена.

Като цяло NE продължава работата си, за да реши предизвикателствата и да премахне бариерите пред ядрения енергиен сектор на САЩ, е записано още в документа. Със стратегически инвестиции в усъвършенствани ядрени технологии и възможности за научноизследователска и развойна дейност, става ясно още от документа.


Вижте още:

 „Хибриден“ проект за АЕЦ „Козлодуй“ с оборудване от „Белене“ предложи US посланикът

 Проф. Янко Янев: АЕЦ „Белене“ трябва да се построи, ако България иска енергийна сигурност

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща