Булгартрансгаз стартира процедура за изграждане и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод до Свищов

До дни се очаква и обявяване на процедурата за газопроводното отклонение Панагюрище - Пирдоп

Енергетика / България
3E news
1369
article picture alt description

“Булгартрансгаз” стартира процедура за изграждане на газопровод до Свищов, а до края на месеца се очаква стартиране и на процедурата за строителство на газопровод до Панагюрище и Пирдоп.

„Булгартрансгаз“ ЕАД даде старт на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Преносен газопровод до Свищов“. От дружеството напомнят, че преносният газопровод до Свищов е обявен за национален обект с правителствено решение от 10 май 2018 г.

Обществената поръчка се провежда с цел разширяване на газопреносната мрежа на България чрез изграждане на нов преносен газопровод до гр. Свищов. С реализацията на новия преносен газопровод ще бъдат създадени условия и предпоставки за газоснабдяване на промишлени консуматори и обществено-административни потребители в района, както и за битово газоснабдяване на общините Свищов, Белене и др, се казва в съобщението на дружеството.

Газопроводното отклонение до Свищов е с очаквана дължина 42 км. Според данните, посочени още в десетгодишния план на дружеството от миналата година проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд „Козлодуй” (МФК) в размер на 2,36 млн. евро. Съфинансирането от страна на „Булгартрансгаз” ЕАД е в размер на 2,36 млн. евро,.  Допълнително са предвидени и инвестиции от още 0,6 млн. евро за държавни такси, учредяване на сервитут, обезщетения, археологически проучвания, консултант и др. Според десетгодишния план, планираният срок за приключване на проекта е края на 2020 г.

След газопровода до Свищов, до дни се очаква и начало на процедура за газопровод до Панагюрище и Пирдоп.

До края на месец февруари 2020 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД ще стартира и открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП за „Изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Преносен газопровод до Панагюрище и Пирдоп“, съобщават от „Булгартрансгаз“, допълвайки, че той също е обявен от правителството като национален обект. С изграждане на газопровода ще се осигури газоснабдяване за промишлени и битови нужди на общините Панагюрище, Пирдоп, Златица, Лесичово и др.

Газопроводното отклонение Панагюрище-Пирдоп е с планирана дължина от около 62 км. Проектът също се финансира с безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд „Козлодуй” (МФК) в размер на 3,6 млн. евро. Съфинансирането от страна на „Булгартрансгаз” ЕАД е в размер на 3,6 млн. евро, като допълнително ще бъдат инвестирани още 1,25 млн. евро за държавни такси, учредяване на сервитут, обезщетения и др. Изпълнено е предпроектно проучване. Планираният срок за приключване на проекта е края на 2020 г. , става ясно също от миналогодишния десетгодишен план на дружеството, одобрен от регулаторната комисия.

Според настоящото съобщение на „Булгартрансгаз“, доставката на основни материали и оборудване за изграждане на газопровода до гр. Свищов е предмет на тръжна процедура, която „Булгартрансгаз“ ЕАД стартира на 13.01.2020 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД е бенефициент по Договори за безвъзмездна финансова помощ 057 и 057А, отпусната от Международен фонд Козлодуй за проект "Изграждане на преносни газопроводи с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище, Пирдоп и Банско-Разлог". Реализацията на преносния газопровод до Свищов също е част от този договор.

Процедурата се провежда съгласно правилата и политиките на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по електронен път и документацията е публикувана на уеб-портала за електронни поръчки на клиенти на ЕБВР - EBRD Client E-procurement portal.

Липсата на газификация е една от основните критики на експертите от газовия сектор. Ангажиментите на България да постигне вътрешна консумация на природен газ от 30 %, заявени в редица национални документи засега са само на книга. Вътрешната консумация е в рамките до около пет процента и от години  си стои на това ниво.  Старта на процедурата за газопровода до Свищов дава надежда за промяна на ситуацията.

Документацията за обществената поръчка за газопровода до Свищов може да намерите на официалната интернет страница на „Булгартрансгаз“ ЕАД в Профил на купувача:

http://tenders.bulgartransgaz.bg/bg/competitions-c1.html

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща