„Булгартрансгаз“ отчита ръст на приходите за първото шестмесечие, въпреки COVID-19

Енергетика / България
3E news
929
article picture alt description

Въпреки кризата с пандемията COVID-19  „Булгартрансгаз“ отчита подобряване на приходите за първото шестмесечие на 2020 г.  Това става ясно от междинния индивидуален шестмесечен отчет на преносния оператор. Основно това се дължи на увеличените приходи за дружеството  от преноса на природен газ до трети страни до 141 млн. 464 хил. лв. спрямо 108 780 хил. лв. за същия период на миналата година и тези от съхранение на природен газ – 1 млн. 514 хил. лв  за полугодието спрямо същото време на 2019 г., когато са били 1 млн. 237 хил. лв. Затова пък слабо намаляват приходите от пренос на природен газ по националната газопреносна мрежа – до 41 млн. 922 хил. лв. (43 млн.258 хил.лв. за същото време на 2019 г. ). Почти двойно спадат и приходите от балансиране – до 4 млн. 880 хил. лв. за сравнявания период (8 млн. 859 хил. лв. за първите шест месеца  на 2019 г.) както и тези, кито касаят безвъзмездния газ – до 6 млн. 390 хил. лв. срещу 12 млн. 898 хил. лв. за шестте месеца година по-рано.

„В ситуацията на  пандемията Covid-19, “Булгартрансгаз“ продължава да осъществява дейността си без прекъсване. Ръководството е въвело противоепидемични мерки, които се отнасят както за персонала, така и за контрагентите, с които работи. За шестмесечния период, завършващ на 30 юни 2020 г., дружеството има ръст на приходите и печалбата в сравнение със същия период на 2019 г Основните клиенти на дружеството не са ограничили значително или спрели дейността си вследствие на коронавируса“, се казва в междинния отчет на дружеството.

Проекти

Разпространението на коронавирусната инфекция е довела до забавяне в първоначалните срокове за първата фаза за строителството на обект „Разширение на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ от българско – турската до българско – сръбската граница (известен като „Балкански поток“)“, става ясно от отчета на дружеството. Забавянето касае затруднения при доставките на оборудване, материали, квалифициран персонал, заради ограниченията в свободното движение.

Както става ясно от отчета все още няма движение и по придобиването на 20 % от акциите на „Булгартрансгаз“ в „Газтрейд“ С.А. Проектът, както е известно касае участие на българското дружество в терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. Както се отбелязва, „към датата на изготвяне на настоящия междинен съкратен индивидуален финансов отчет няма подписано споразумение за покупко-продажба на акции от „Газтрейд“ С.А. Между продавача госпожа Елени Асимина Копелуду и „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Дружеството продължава да осъществява проектите по преносния газопровод (“Балкански поток“), газопроводното отклонение Търговище, строително-монтажните работи на оптичната кабелна линия към транзитния газопровод за Гърция – ГИС Дупница, ремонта на компресорната станция Полски Сеновец, газопроводното отклонение до Враца, изграждане и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод (4 етапа) Беглеж-Калугерово, модернизация на 3 компресорни станции и др. като е предплатило сума от малко над 417 млн.лв.

По отношение на газохранилището в Чирен, от „Булгартрансгаз“ отчитат, че към края на шестмесечието общо 23 млн.982 хил. лв. от материалните запаси (те са съществена част от съхранявания природен газ) са „отчетени като разход в печалбата или загубата, в т.ч. Разход от обезценка на материални запаси в размер на 11 млн. 320 хил. лв. (2019 г. : 32 млн. 594 хил.лв.). Естествено в тази връзка се отчитат и промяната в договорите между „Газпром“ и „Булгаргаз“ и решенията на КЕВР за реализируемост на природния газ. „В резултат на това дружеството е признало разход за обезценка на материални запаси в размер на 11 320 хил. лв. (11 млн. 320 хил. лв.), така еч стойността на наличното количество природен газ в газопреносната система и в ПХГ „Чирен“ е оценено до неговата нетна реализируема стойност“, се казва в отчета.

От междинния индивидуален отчет става ясно също така, че намаляват паричните средства по разплащателните сметки, но за сметка на това нарастват и то в значителна степен краткосрочните депозити. В резултат „Булгартрансгаз“ отчита пари и парични еквиваленти към 30 юни от 104 млн. 132 хил. лв. спрямо 97 млн. 169 хил. лв. през същото време на миналата година.

Договорите за банкови заеми с четири банкови институции от края на октомври миналата година в размер на 200 млн. евро срещу обезпечение от съответни депозити са удължени с шест месеца.

Както е известно през юли „Булгартрансгаз“ обяви процедура за търсене на кредитен ресурс. В момента процедурата за финансиране от 512 млн. евро и 60 млн. лв. тече и резултатите се очаква да бъдат включени в годишния отчет. В него се очаква да бъдат включени и резултатите в полза на дружеството от делото по КТБ. Не по-малко важен е и изходът на делото БЕХ/газ, което страната ни обжалва. От годишния отчет на дружеството ще стане ясно и спазването на сроковете по изграждането на „Балкански поток“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща