„Булгартрансгаз“ обявява свободния капацитет за съхраняване на газ в „Чирен“ за газовата 2021 – 2022 година

Газовият оператор дава срок до 15 февруари на предприятията да преценят какви количества синьо гориво искат да нагнетяват

Енергетика / България
3E news
1270
article picture alt description

Газовият оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви свободния капацитет за съхранение, нагнетяване и добив за количества природен газ за компенсиране на сезонната неравномерност  и процедурата за разпределението им през газова година 2021-2022 г., съгласно актуалния План за действие при извънредни ситуации.Това съобщават на страницата си от газовия оператор.

В качеството си на собственик и оператор на ПГХ "Чирен", и в изпълнение на задълженията по т.5.2.5.1 от  План за действие при извънредни ситуации (План) обявява свободния капацитет за съхранение, нагнетяване и добив за количества природен газ за компенсиране на сезонната неравномерност  и процедурата за разпределението им през газова година 2021-2022 г. Актуален План за действие при извънредни ситуации може да бъде видят тук.

Съгласно т. 5.2.5.5 от Плана предприятията доставящи природен газ на неравномерни потребители са длъжни да уведомят компетентния орган и „Булгартрансгаз” ЕАД за точните количества природен газ, които следва да съхраняват, съгласно т. 5.2.5 и/или 5.2.5.1, преди началото на нагнетателния сезон, но не по-късно от 15 февруари на текущата календарна година, като в същия срок подадат пред Булгартрансгаз ЕАД заявление за резервиране на годишни капацитетни продукти за покриване на нагнетяването, добива и съхранението на съответните количества природен газ. Образец на заявлението може да намерите тук

Информация за свободния капацитет за съхранение в ПГХ "Чирен", който може да бъде заявен за нагнетяване и добив по газови месеци и газови дни, може да намерите тук

Заявления могат да се подават   до 17:00 ч. (местно време, София) на 15 февруари 2021 г. на място в деловодството на "Булгартрансгаз" ЕАД, чрез препоръчана поща или куриер в централата на газовия оператор. За получено в срок се счита заявление, което е пристигнало на горепосочения адрес до 17:00 ч. (местно време, София) на 15 февруари 2021 г.

Във връзка с въведеното извънредно положение на територията на Република България за ограничаване разпространението на пандемията от коронавирус (COVID-19), "Булгартрансгаз" ЕАД предоставя допълнителна възможност на заинтересованите страни да подават своите заявления за капацитет за газова година 2021/2022, подписани и сканирани, както и всички приложения и изискуеми документи, съгласно Правилата за ползване на ПГХ Чирен, по електронна поща, на адрес info@bulgartransgaz.bg. За получено в срок се счита заявление, което е пристигнало на посочения ел. адрес info@bulgartransgaz.bg до края на деня (24:00 часа, местно време, София) на 15 февруари 2021 г.

Редът за подаване на заявления, изискванията към потенциалните клиенти и принципите и методологията за разпределение на капацитета са регламентирани в одобрените с решение по Протокол № 503/19.01.2021 г. от заседание на Управителния съвет на „Булгартрансгаз” ЕАД, в сила от 19 януари 2021 Правила за ползване на подземно газово хранилище "Чирен", които Правила ще се прилагат за разпределението на капацитет в ПГХ „Чирен“ за газова година за съхранение 2021 – 2022.

Искания за разяснения и допълнителна информация относно обявената Процедура за разпределение на капацитет за съхранение на природен газ в ПГХ "Чирен" за газова година 2021-2022 г. в изпълнение на План за действие при извънредни ситуации, могат да се подават писмено по факс: +359 2 925 00 63 или на ел. поща: info@bulgartransgaz.bg, припомнят от „Булгартрансгаз“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща