"Булгартрансгаз" възобновява процедурата за продължението на "Турски поток" през България

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
711
article picture alt description

"Булгартрансгаз" съобщава на страницата си за възобновяване на процедурата за продължаване на продължението от газопровода "Турски поток" през българска територия. Това става ясно от публикуваната информация, в която се съобщават и новите дати за подаване на оферти.

Припомняме, че процедурата бе спряна в средата на февруари, след подаване на жалба до КЗК от дружеството Атоменергоремонт, свързвано с бизнесмена Христо Ковачки. Преди дни това дружество оттегли жалбата си и КЗК съобщи за спиране на откритата процедура по обжалване.

Сега "Булгартрансгаз" възобновява процедурата, спряна на 14 февруари. Припомняме, че проектът предвижда изграждането на газопровод с дължина 474 км от българо-турската до българо-сръбската граница, както и на две нови компресорни станции.

 

„Булгартрансгаз“ ЕАД уведомява потенциалните участници в откритата процедура „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране - фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап: „Линейна част“, че възобновява процедурата и удължава срока за подаване на оферти, се казва в съобщението на газовата компания.

Процедурата беше спряна поради подадена жалба и постъпило във връзка с нея искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“. С Определение № 245 от 21.02.2019 г. на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ жалбата се оставя без разглеждане, прекратява се образуваното производство и искането за спиране на процедурата е оставено без разглеждане. Определението на КЗК не е обжалвано и съответно същото е влязло в сила, припомнят още в съобщението от "Булгартрансгаз".

Съгласно разпоредбата на чл. 203, ал. 3 от Закона за обществените поръчки, възложителят спира процедурата до влизане в сила на определение, с което се отхвърля искането за налагане на временна мярка. Към днешна дата, с влязлото в сила определение, са налице всички законови предпоставки процедурата да бъде възобновена. 

В тази връзка, възложителят изпрати на 28.02.2019 г. за публикуване в Официален вестник на Европейския съюз и в Регистъра на обществените поръчки решение за одобряване на обявление за изменение или допълнителна информация, с което на основание чл. 100, ал. 11 от ЗОП определи нов срок за подаване на оферти – 06.03.2019г., 17.00 ч. и нова дата за публичното заседание за отваряне на оферти - 07.03.2019 г., 13:00 часа.

Очаква се решението да бъде публикувано в законовите срокове, веднага след което ще бъде достъпно на Профила на купувача, към досието на процедурата, допълват в съобщението си от "Булгартрансгаз".

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща