„Булгартрансгаз“: Договорът за разширението на газопреносната инфраструктура се изпълнява в срок

Дружеството не е уведомявано за привличане на подизпълнители за дейностите по изпълнението на договора

Икономика / България
3E news
526
article picture alt description

Няма закъснение по дейностите, свързани с изграждането на двете компресорни станции от разширението на газопреносната инфраструктура на България. “Булгартрансгаз“ ЕАД не е уведомяван за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора”, уточняват от газопреносната компания.

Освен това към настоящия момент се работи на територията на 15 общини в пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. Общо във временните строителни бази са доставени 19 947 броя тръби или 239,36 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км. Разнесените тръби по трасето са 139 км, от които са заварени 103 км. Това съобщават от „Булгартрансгаз“. Припомняме, че по-рано днес се появи информация, че руска компания ще е подизпълнител на “Балкански поток”, т..е . на разширението на газопреносната мрежа.

“След проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) с наименование „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране-фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап: Линейна част““, на 18.09.2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи договор с определения за изпълнител участник Обединение „Консорциум Аркад“, припомнят от дружеството.

“Следва да се има предвид, че съгласно българското законодателство, отговорността за начина на изпълнение на обекта е изцяло на изпълнителя по договора, както по отношение на осигуряването на пълния обем от доставки на оборудване и материали, така и по отношение на извършване на строителните дейности.

Към настоящия момент, „Булгартрансгаз“ ЕАД не е уведомяван за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора”, уточняват от газопреносната компания.

От българското дружество са категорични, че отговорност за спазването на сроковете по проекта са изцяло на изпълнителя в лицето на „Аркад“.

Правоотношенията по договора за изграждане на обекта са между възложителя и изпълнителя, като съответно, както беше посочено, изпълнителя носи отговорността за изпълнението. В тази връзка, възложителят няма право да влияе върху организацията на изпълнение, създадена от Обединение „Консорциум Аркад“, се казва в съобщението.

Уточнява се също така, че „Към настоящия момент се работи на територията на 15 общини в пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. Общо във временните строителни бази са доставени 19 947 броя тръби или 239,36 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км. Разнесените тръби по трасето са 139 км, от които са заварени 103 км.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Нова Провадия“, в землището на с. Ветрино, област Варна и КС „Расово“, в района на с. Расово, област Монтана.

След проведена открита процедура по ЗОП, за изпълнител на компресорните станции беше определен участникът ДЗЗД „ФЕРОЩАЛ БАЛКАНГАЗ“, с когото е сключен договор за проектиране, доставки и изграждане на 03.10.2019 г.

Към настоящия момент договорът се изпълнява съгласно договорните срокове, изработват се необходимите инвестиционни проекти за двете компресорни станции и съпътстващата ги инфраструктура.

С цел спазване екологичното законодателство на Република България за КС „Нова Провадия“ е необходимо провеждането на процедура по оценка въздействието върху околната среда, за което в началото на месец март 2020 г. с определения за изпълнител участник ще бъде сключен договор след проведена обществена поръчка по ЗОП“, заявяват от +Булгартрансгаз“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща