БПГА с нови аргументи заради изискванията за касовите бележки от 1 април

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
826
article picture alt description

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) разпространи декларация заради новите изисквания за касовите бележки от 1 април.

От асоциацията заявяват, че нееднократно са изразявали притесненията си относно влизането в сила на наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Според БПГА новата наредба поставя търговците в абсурдна ситуация - те се опасяват, че няма да могат да функционират нормално, я също така, че текстовете създават риск пред бъдещи инвестиции на членовете на асоциацията. "Изправени сме пред избора да не спазим една или друга разпоредба, което ни поставя в абсурдна ситуация", се казва в декларацията на БПГА.

От Асоциацията припомнят, че винаги са подкрепяли усилията на правителството за борба със сивия сектор. Според тях обаче, посочването на доставната цена в касовите бележки би разкрило информация, която може да бъде използвана за антиконкурентни цели, а това не е в интерес на крайния потребител.

БПГА изразява несъгласие с разпоредба от наредбата, която предвижса като задължителен реквизит в касовата бележка да бъде посочена "покупна цена на горивото без акциз и Данък добавена стойност". Както се аргументират от асоциацията - публичното оповестяване на чувствителна за конкуренцията информация, каквато е доставната цена на горивата, би могло да доведе до ограничаване или нарушаване на конкуренцията. В документа се рипомня, че според решение на Комисията за защита на конкуренцията от март тази година, разкриването на покупната цена би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива.

 

Петролната и газова асоциация се обявява и срещу въвеждането на изискване за допълнителна ценова информация само и единствено по отношение на горивата, което е в нарушение на принципа на равнопоставеност на субектите, участващи в търговския оборот. . "Според нас на търговците на горива не би следвало да се вменяват задължения, каквито нямат търговци на други стоки, към които също има голям обществен интерес", категорични са от асоциацията.

Освен това, посочването на покупната и продажната цена би могло да доведе до погрешни заключения и спекулативни твърдения, че разликата между двете стойности представлява печалба за търговеца на горива на дребно, без да се вземат предвид многобройните необходимо присъщи разходи на търговците.

БПГА открива и противоречие между разпоредбите на Наредба № Н-18 и изисквания на Закона за защита на потребителите. "Той предвижда задължение на търговците да представят на потребителите "по ясен и разбираем начин" информация относно "крайната цена на стоките или услугите с включени всички данъци и такси", т.е. законодателството за защита на потребителите задължава търговеца да посочва крайната продажна цена с ДДС и акциз, така че да не няма възможност за добавяне към вече обявената цена на "скрити" елементи, като например административни такси", пише още в прессъобщението.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща