БПГА прогнозира криза на пазара на горива заради новите касови бележки

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
878
article picture alt description

Криза на пазара с горивата, предвиждат от Българската петролна и газова асоцияция (БПГА) ако от 1 април трябва да въведат новите касови бележки по бензиностациите.

Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви експертът от асоциацията Светослав Бенчев. Той беше категоричен, че има опасност много обекти да затворят.

„Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство”, поясни Бенчев.

От името на БПГА той поиска среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат чути аргументите им, за да може срокът да се удължен с 2-3 месеца. Искането е заради липсата на диалог, стана ясно от думите на Бенчев. Експертът показа няколко писма, изпратени до финансовия министър и до премиера и които не са получили отговор.

В отговор на въпро за повишаването на цените на горивата Бенчев коментира, че това е нормално, след като има повишаване на котировките на суровия петрол.

За месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът пък вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв.

 

В същото време Бенчев обясни, че от няколко дни се наблюдава понижаване на цената на суровия петрол, но това трябва да се превърне в постоянен тренд от около 10-14 дни, за да може да се отрази върху цената на горивата.

Светослав Бенчев обясни още, че новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния, което също се отразява на ценовите нива по бензиностанциите. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си.

„Това ще помогне глобално срещу промените в климата, но няма да помогне за намаляването на фините прахови частици и проблемите с въздуха в големите градове. Ще повиши обаче разходите ни”, каза експертът.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща