БПГА: Подкрепяме напълно усилията на правителството за изсветляване на сивия сектор при горивата

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
674
article picture alt description

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) подкрепя напълно усилията на българското правителство за изсветляване на сектора на горивата, чрез въвеждането на системата за видеонаблюдение. Това се казва в декларацията асоциацията, разпространена до медиите. От БПГА смятат, че това видеонаблюдение трябва да обхване всички бази в страната, както и да бъде осъществен цялостен контрол върху целия път на горивото – от входа на държавата до колонките на бензиностанциите.

Предлагаме пълния текст на документа:

По  повод на въвеждането на системата за противодействие на контрабандата на горива в страната, членовете на Българската петролна и газова асоциация заявяват, че напълно подкрепят усилията на правителството за борба с нелегалните практики и сивия сектор в нашия бранш. Пожелаваме успех на държавните контролни органи и очакваме резултатите от работата на системата да бъдат обявявани при пълна прозрачност. Още веднъж подчертаваме, че легалните оператори в сектора винаги са били за спазването на буквата на закона и за чиста пазарна среда.

БПГА приветства категорично заявената от правителството политическата воля за изсветляване на един структуроопределящ за българската икономика сектор. За първи път се полагат решителни усилия за справяне с контрабандния внос на горива в България, което е в интерес на всички български данъкоплатци. В същото време смятаме, че това е само първата крачка в правилната посока като съществена част от работата тепърва предстои. За да имат мерките срещу сивата икономика в сектора на течните горива пълен ефект, е необходимо да се осъществява цялостен контрол върху целия път на горивото – от входа на държавата до колонките на бензиностанциите.

Наблюдението трябва да обхване всички бази, рафинериите и данъчните складове на територията на страната, както и да се осъществи връзка с Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) и системата на Националната агенция за приходите. Само тогава можем да отчетем добър резултат както за българската хазна, така и за конкурентната среда в страната.

Членовете на Българската петролна и газова асоциация още веднъж заявяват пълната си подкрепа за всички действия на държавата, които имат за цел пресичане на нелегалната търговия с горива. Асоциацията ще съдейства по всякакъв начин на тези усилия.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща