Борисов ще участва в бизнес-среща в Търговската камара на САЩ във Вашингтон днес

Това е отлична възможност за Правителството на България и представители на най-големите бизнеси в САЩ да обсъдят инвестиционния климат и бизнес-възможностите в страната ни. Участие са заявили 14 от големите корпораации, сред които AT&T, AES, Citibank, IBM

Икономика / България
3E news
762
article picture alt description

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва днес в кръгла маса по покана на Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България. На нея ще се обсъдят въпроси от взаимен икономически интерес, бизнес климата у нас, както и възможностите за нови американски инвестиции в България, съобщиха от AmCham.

Събитието е част от официалната програма от посещението на премиера и членове от правителството във Вашингтон и ще се състои от 15:30 ч. (американско време) в сградата на Търговската камара на САЩ, веднага след срещата на г-н Борисов с Президента на САЩ Доналд Тръмп. Кръглата маса е инициирана от Американската търговска камара в България, чиито представители – президентът Оливие Маркет и изпълнителният директор Петър Т. Иванов – са във Вашингтон и представят организацията по време на мини-форума.

Българският министър-председател ще бъде посрещнат от Майрън Брилиант, изпълнителен вицепрезидент по международните въпроси на Търговската камара на САЩ, както и от Марджъри Чоринс, старши вицепрезидент по европейските въпроси на Камарата.

По време на срещата се очаква да присъстват висши ръководители на американските компании AT&T, AES, Citibank, IBM, General Electric, Google, Facebook, Merck, MetLife, Motorola Solutions, UPS и др., които са членове на Търговската камара на САЩ.

Фокус на срещата са инвестиционните възможности в България и благоприятният бизнес-климат в страната, който подпомага директните чуждестранни инвестиции у нас. Делегацията от Американската търговска камара ще представи опитът на американския бизнес в България, значението на инвестициите от САЩ и тяхната важност както за заинтересованите страни, така и за местната икономика.

Икономически данни за България и Съединените щати

България има стабилна роля в търговските и инвестиционни отношения със Съединените щати. Това се подчертава от доклада за Трансатлантическата икономика за 2019 г., който е създаден от независимо от учените Даниел Хамилтън и Джоузеф Куинлан от Института за външна политика[1]  към Университета за модерни международни изследвания „Джон Хопкинс“, САЩ и поръчан от Американската търговска камара към Европейския съюз (AmChamEU) и Търговската камара на САЩ всяка година.

САЩ създават поне 9 996 работни места у нас за 2017 г., като България е създала поне 102 в там.[2]

Преките чуждестранни инвестиции показват въздействието на американската икономика върху инвестициите от България в САЩ. Общият обем на ПЧИ от САЩ за 2017 г. е в размер на 848 милиона щатски долара. За същия период български компании са инвестирали 28 милиона щ.д. в САЩ. Продажбите на чуждестранни компании от САЩ в България са за около 2,4 милиарда долара за 2017 г. (по предварителни данни).

България е на 6-то място сред ЕС-13 по брой заети от ПЧИ от САЩ.

Износът на стоки от България към САЩ показва положителна тенденция: изнесли сме стоки за близо 659 милиона щ.д., и сме внесли от САЩ стоки за едва 382 милиона щ.д.  Интересен факт е, че България изнася едва 1.5% от общия обем стоки от ЕС към САЩ (директен износ), но ако се приспадне вътрешно-европеските вериги на доставката, тогава този обем се почти утроява до 4% от всички български стоки изнасяни за САЩ. Подобно е и със САЩ: директният износ от САЩ за България е 0.8% от общия обем стоки за България, а когато се отчете и износа през трети страни от ВС, тогава обемът нарастват до 2.1%.

Топ 5 на стоките от САЩ внасяни от Бъглария са: компютри и електронна продукция (за 106 млн. щ.д.); машинно производство (81 млн. щ.д.); текстил и аксесоари (75 млн. щ.д.): химически продукти (75 млн. щ.д.), зърнени култури (42 млн. щ.д.).

Топ 5 на стоките от САЩ изнасяни за България са: компютри и електронна продуцкия (136 млн. щ.д.); транспортни средства (60 млн. щ.д.); машинно производство (54 млн.щ.д.); химическа продукция (27 млн. щ.д.) и електронно оборудване (17 млн. щ.д.).

По отношение на услугите, баланъст е негативен за България: Компаниите от САЩ внасят от България услуги за 406 млн. щ.д., докато тези от САЩ внасят у нас услуги за около 469 млн.щ.д.

България изнася основно към щатите Ню Йорк (69 млн.щ.д.), Ню Джързи (61 млн.), Мичиган (41млн. щ.д.), Калифорния (41 млн.щ.д.) и Илинойс (37 млн.щ.д.).

Петте щата, които са топ-износителя за България са Калифорния (116 млн. щ.д.), Тексас (64 млн. щ.д.), Кънектикът (30 млн.щ.д.), Илинойс (17 млн.щ.д.) и Айова (15 млн. щ.д.).

Американските инвестиции в България

Общият обем на инвестициите представлява 5,7% от общия обем ПЧИ в България (2016 г.)

Обемът на топ-5 от секторите с най-силно американско участие е 11,17% от общия обем

При изследване на крайния собственик на капитала (нова методология) инвестициите от САЩ са в размер на 4,5 милиарда лева

Което отрежда на САЩ 6-то място по държави с ПЧИ в България

Съсредоточени в 5 сектора – производство, енергетика, селско стопанство, ИКТ и търговия

Регионите с най-много инвестиции от САЩ: Разград, Стара Загора, Габрово, София, Пловдив, Варна, Добрич.

-----------------------------------------------------

[1] Daniel Hamilton and Joseph Quinlan for the Foreign Policy Institute at Johns Hopkins University's School of Advanced International Studies

[2] Посочените в доклада работни места са приблизителни и тяхната стойност е по-голяма.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща