Борисов заговори за доставки на зелена енергия от Грузия към Европа

Чрез подводен кабел могат да се свържат София и Тблиси, а това ще подобри енергийната и дигитална свързаност

Енергетика / България
Георги Велев
696
article picture alt description

Зелена енергия от Грузия може да се внася от Черно море към Европа. Това обясни премиера Бойко Борисов след срещата му с грузинския му колега Мамука Бахтадзе, който е на официално посещение в България. Грузия произвежда зелена енергия от ВЕЦ. 2000 мегавата могат да бъдат пренасяни през Черно море. Отделно България е включена в европейския енергиен пръстен, каза Борисов. И обясни, че са се договорили да работят и да търсят инвеститори за този проект. Предварителната работа по него е поне 6 месеца, но по думите на премиера той дава големи възможности.

Вторият възможен проект между двете страни е изграждането на дигитален коридор и полагането на кабел за пренос на данни, информира в. "24 часа". Според Борисов така целият Каспийски регион ще може да ползва бърз интернет. "Готови сме веднага да стартираме, по който начин искате да го изградите" , каза Борисов. И допълни, че има евентуални инвеститори в Грузия.

Ферибот ще свързва двете държави и ще пренася товари два пъти дневно. Това може да стане до 3-4 месеца, каза Борисов. Сега фериботите са два пъти в седмицата. Борисов обясни, че двете държави ще премахнат административните тежести и ще обезпечат инфраструктурата от двете страни на Черно море. " Ние строим усилено "Хемус" и с подобен обмен на товари ще върнем блясъка на пристанище Варна", каза Борисов.

"В близко бъдеще ще дадем старт на един уникален проект за региона, който да свързва България и Грузия, както и Запада и Изтока", каза Бахтадзе, като визира дигиталния коридор.

Двамата разговаряха първо на четири очи, а после се проведе пленарно заседание на двете делегации.

Във фокуса на разговорите ще бъдат активизирането на икономическите и търговските отношения, както и сътрудничеството в сферата на инфраструктурата, транспорта и енергетиката между България и Грузия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща