Борисов: Хъб „Балкан“ е възможност на борсата всеки да си прекара евтин газ. Петкова: Ще запазим статегичестокото си място на газовата карта на Европа

Откриха 11-километровия нов газопровод, който е първата отсечка от разширението на газопреносната инфроструктура по трасето на

Енергетика / България
3E news
1858
article picture alt description

С реализацията на газопреносните проекти българската икономика ще може да купува най-евтиния газ. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа" в района на село Горска поляна, община Болярово..

Трасето включва газоизмервателна станция и 11 км новоизграден преносен газопровод. Разширението е на стойност 76 млн. лева.

"Обектът връща страната ни на газовата карта на Европа", подчерта премиерът: "Там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война. И затова още по-усилено строим. Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също. България, следващите поколения, ще си взема транзитни такси за геостратегическото ѝ положение".

„Свидетели сме на пускането в експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на „Балкански поток“ – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“. Това е изключително важен проект както за нашата страна, така и за целия регион и реален резултат от активната ни работа за запазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа.“, заяви от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Проектът включва новоизграден преносен газопровод и газоизмервателна станция „Странджа“. В официалното откриване освен министър-председателят и енергийният министър участваха и заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на ерегетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати.

Доказахме, че можем да реализираме проекти, с които да запазим България и "Булгартрансгаз" и да защитим нейната роля на газовата карта на Европа, заяви изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД  Владимир Малинов. "Инвестицията, която направихме - в размер на 75 млн., лева беше изцяло финансирана от "Булгартрансгаз", подчерта Малинов и заяви, че са успели да реализират строителната част на проекта в рамките на около 6 месеца. “Този проект ще бъде основополгащ по отношение на газов хъб Балкан. Благодаря лично на премиера и правителството за оказаната подкрепа, изказвам благодарност за доверието и на нашите чуждестранни партньори от Русия, Турция, Унгария, Сърбия - по трасето. В момента газовият бизнес, не само в Европа, но и в световен мащаб, е прекалено изискващ и динамичен. Ние - "Булгартрансгаз", доказахме, че на база натрупания наш опит, знания и начинът, по който работим, може да реализираме подобен тип проекти с цел на запазим България и "Булгартрансгаз" и да защитим нейната роля на газовата карта на Европа", посочи още Владимир Малинов.

По думите на министър Петкова проектът е ключов за реализацията на концепцията ни за газов хъб „Балкан“. Той ще осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще повиши енергийната сигурност в региона, посочи министър Петкова.

С реализацията на тези проекти осигуряваме възможност българската икономика да повиши своята конкурентоспособност, използвайки евтина суровина, а съседните ни държави също да се възползват от конкурентни доставки, посочи пред участниците в церемонията министър-председателят Бойко Борисов. Той акцентира върху ключовата роля на нашата страна като основен газоразпределителен център, от което ще имат полза и съседните държави в региона. „Геостратегическото положение на България осигурява дългосрочни предимства за страната. С изграждането на газовата инфраструктура създаваме условия бъдещите поколения да се възползват от тези предимства“, посочи Борисов. 

„Сега може да се състезаваме по лотове – гръцкото и сръбското направление”. Скоро България ще има две газови магистрали - "Балкански поток" и интерконекторната връзка с Гърция, българската икономика ще има възможност да купува най-евтиния газ, който се предлага, а нашите съседи - Сърбия, Македония, Унгария и Австрия също ще могат да си доставят газ, коментира Борисов.

Премиерът посочи, че това е един проект, който е важен за Балканите и неслучайно го наричаме „Балкански хъб“. „24 вагона на ден докарват тръби тук и над 60-70 тира. Огромен строеж, огромно съоръжение – 1 милиард и 200 милиона долара, 1 милиард по-евтин от „Южен поток“. Сега процедурите се изиграха, спечели я „Аркад“. Виждате консорциумът колко е голям: италианци, руснаци и в момента се работят 10 лота. Докато сега сме тук, не спират, защото искаме да стараем готови едновременно със сърбите. България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция, за да може до 5 милиарда кубически метра газ и втечнен газ да вкарваме в газопроводи в сегашния, и в новия – това е диверсификация“, добави още министър-председателят.

"Строим и така даваме възможност на България да си възвърне мястото на основен газоразпределителен център. Затова предложихме на нашите партньори този поток да се нарича "Балкански поток"." Премиерът каза още, че "това е една политическа газова магистрала, защото, където има големи икономически интереси, там няма войни. Така интересите и на другите държави са защитени, а и следващите ни поколения ще получават транзитни такси заради нашето геостратегическо положение."

"Съоръжението е изградено от "Булгартрансгаз" ЕАД и включва газоизмервателна станция /ГИС/ и новопостроен 11-километров газопровод на стойност 75 милиона лева. Този проект, реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила, е изключително важен не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Той ще ни даде възможност да диверсифицираме маршрутите за доставка на природен газ, ще създаде условия за енергийна сигурност в региона", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. “Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици”, отчете пък вицепремиерът Томислав Дончев.

“Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата както намерят за добре, съобщи още премиерът.

Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров подчерта, че свързването на нашата страна към „Турски поток“ ще позволи да получаваме синьо гориво по нов надежден маршрут и да станем един от най-големите газови разпределителни центрове.

Макаров добави, че е уверен, че и останалата част от липсващата газотранспортна инфраструктура ще бъде построена също толкова бързо в направление Сърбия.

Новият газопровод не е само принос за развитие на България. Той ще способства за просперитета на страната. Той стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места, подчерта посланикът.

Българските компании, които участват в изграждането му, ще придобият огромен опит за последваща реализация на други международни проекти. Всичко това създава отлични предпоставки за устойчиво развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на „Балкански поток“, както го нарече министър-председателят Бойко Борисов, за руско-българските отношения, реализацията му ще изведе на качествено ново ниво тези отношения, поясни още посланик Макаров.

Развитието на южния газов коридор осигурява благоденствието на целия регион, заяви Томаш Менцер, държавен секретар по информационните и международните въпроси на Унгария. "За мен е чест да съм част от тази церемония, тъй като Унгария е не само партньор на България, но и приятел и съюзник. Сътрудничеството между нашите две държави е в множество области, като енергийното сътрудничество е от основно значение. Поставката на газ е от изключително национално значение, затова ние в Унгария, както и българските ни приятели, се стараем да осигурим максимален брой маршрути и източници на доставка на газ", отбеляза Менцер.

По думите му разработването на южния газов коридор е проект, който осигурява диверсификация както на източниците на доставките, така и на маршрутите."Диверсификация определено означава не само национална сигурност, но и намаляване на разходите както за индустрията, така и за крайните потребители и увеличаване на конкурентоспособността. В една по-добра и по-силна конкурентоспособност, която е изключително важна в конкурентния сват, в който живеем.

Завършването на проекта ще направи както България, така и Унгария по-силни държави и ще допринесе за целия регион", посочи още Менцер. Той добави, че първата тръба на турски поток ще бъде пусната в експлоатация до края на тази година, като по нея ще се доставя газ за турския пазар, а втората тръба, по която строителните работи са започнали, ще достигне до Унгария през България и Сърбия. "Затова казваме, че успехът за България ще означава успех за всички нас", допълни още Томаш Менцер.

Видео кадри от изграждането на проекта можете да видите на:

https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZafO4kZki694u2h9Gpve8FMp4lYum7SlJ8V

https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZ0BO4kZsAF9BcEw6omN3hNM5O5XJpWjR6PV

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща