Борисов: Светът се готви за епидемия от три месеца, след това свършват финансите

Следващата сряда банките ще предложат вариантите си за безлихвени кредити за останалите без работа в кризата

Икономика / България
3E news
566
article picture alt description

Светът се готви за епидемия от три месеца - за след това пари няма. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет след онлайн заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Светът е в изключително тежко положение, такава криза никой не си спомня", заяви той. "Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Истински се моля да издържим три месеца с тези пари", призна Борисов. Той добави, че можем да теглим нов дълг, но на този етап не му иска да задлъжняват поколенията след нас.

Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия. Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата.

Борисов разкритикува НАТО, че не е имал готовност да посрещне бактериологична война. И запита - ако е било така, сега Пактът трябваше да извади от резерва защитни облекла, поне.

 "Аз искам да питам и колегите от НАТО, където правим големи вноски за защита, за киберзащита или пазим се от дронове, купуваме, милиарди харчим за въоръжение, ние нямаме ли планове на НАТО за бактеоролигична война? Какви са ни били разчетите, ако стане такава, и тя е много по-реално... Много обичам да им задавам въпроси и аз на по-големите. Сериозно мълчание по този въпрос", каза Борисов за заседанието на Европейския съвет, където е повдигнал темата. "Ами ако сме се готвили за война, нямаме ли защитни облекла? Реално ние не можем да воюваме в момента, реално сме победени вече от вируса. Реално не сме били готови по тази тема", отсече българският премиер

"В 16.00 ч. днес с Горанов, Сачева и Караниколов водихме един час разговор с шефа на МВФ, исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света и дали са по-добри от нашите. Към този момент България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки", съобщи премиерът след заседание на Тристранния съвет в Министерски съвет.

По време на брифинга премиерът се закашля, но побърза сам да уточни, че това е от цигарите, тъй като е пушил. Борисов обяви още, че и днес тестът му за вируса е отрицателен.

Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората, затова възложих на Щаба и Министерство на здравеопазването да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ, и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв, съобщи премиерът.  Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания, закани се той.

Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана, но е хубава новина, че има хора под ръка. На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се.

81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защкото там производството е блокирано. Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо, допълни Борисов. Така че освен здравето, най-важно е след това да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките. По отношение на безлихвените кредити за хората Борисов обясни, че в сряда ще събере в Министерски съвет представители на банките и ББР и тогава ще бъдат дадени обяснения за мерките за подкрепа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща